Ово су "копачи тунела", повезани са једном особом из Вишег суда и робијашима

ГС
Ово су "копачи тунела", повезани са једном особом из Вишег суда и робијашима

ПОДГОРИЦА - Министар унутрашњих послова Црне Горе Филип Аџић изјавио је данас да је ријешен случај обијања депоа Вишег суда у Подгорици, да имају доказе да су у копању тунела учествовала четворица држављана Србије, као и траг који води ка налогодавцима.

- Ријешили смо случај, имамо идентификована лица која су ископала тунел. Већина лица долази из Србије, имали су помагаче из Црне Горе - рекао је Аџић на конференцији за новинаре.

Према његовим ријечима, у процесу хапшења веома је важна међународна сарадња будући да су особе које се сумњиче за копање тунела држављани Србије.

Он је објавио имена осумњичених:

-То су: Вељко Марковић (1991). , Милан Марковић (1970). Дејан Јовановић (1993). и Владимир Ерић (1991). годиште - казао је Аџић. Показао је и њихове фотографије. Додао је да ова лица имају криминалну прошлост, и да су напустила Црну Гору.

-Имамо информације када су напустили Црну Гору, и границу су прешли преко легалних државних прелаза - навео је Аџић.

Према његовим ријечима, стварају се све законске претпоставке да се “већ сутра распишу међународне потјернице за овим лицима”. Аџић наводи и да су фотографије ових особа послате полицијама земаља региона.

Према његовим ријечима, против ове четири особе поднесене су кривичне пријаве, као и против још двије за сада неидентификоване особе.

-Постоји одређена повезаност ове криминалне организације са једним лицем из Вишег суда и са лицима у Управи за извршење санцкија (УИКС) у Подгорици, а повезани су са једном од најмоћнијих криминалних група у нашој држави - рекао је Аџић. Навео је и да имају трагове које воде на адресу налогодавца овог кривичног дјела.

-Особа из Вишег суда повезана је са члановима криминалне организације против којих је поднијета пријава. Особе које су копале тунел  су имали  помагаче из Црне Горе - истакао је Аџић, преноси РТЦГ.

Осим шест лица против којих су поднесене кривичне пријаве, рекао је да има још пет лица која су укључена у овај случај. На терет им се ставља више кривичних дјела.

Аџић је саопштио да су службеници УП и ОДТ-а дали свој максимум и да су даноноћно радили на расвјетљавању овог случаја.

-Будући да имамо везу људи из Вишег суда, ОКГ и људима који су УИКС-у, могу рећи да смо на трагу откривања мотива. Не можемо рећи који је прави мотив, али смо свакако корак ближе тим сазнањима - казао је Аџић.

Руководилац ОДТ-а Душко Милановић казао је да је тужилаштво промптно реаговало.

-Ми смо промптно реаговали, одмах по сазнању је дежурни тужилац изашао на лице мјеста и руководио увиђајем. Том приликом прикупили смо бројне трагове који су предмет вјештачења. Успјели смо да дођемо до значајних доказа која доводе до основа сумње да су ова лица извршила КД криминално удруживање, тешка крађа - рекао је он.

Казао је да пријавом тренутно није обухваћен нико из Вишег суда.

-Што се тиче криминалних група ми у то немамо још довољно увјерења и доказа. То су оперативни подаци полиције који треба да се истраже - казао је Милановић.

Рекао је да је особа која се сумњичи за повезаност са неким из Вишег суда држављанка Црне Горе.

Одговарајући на питања новинара, казао је да је увиђај завршен дан раније у односу на посјету министра правде Марка Ковача и премијера Дритана Абазовића  лицу мјеста.

Тужилац Марко Мугоша објаснио је да након пријаве није заустављен рад, већ да се истрага захуктава.

Објаснио је да је до сада саслушано више особа, да су извршена бројна вјештачења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана