Ovo su "kopači tunela", povezani sa jednom osobom iz Višeg suda i robijašima

GS
Ovo su "kopači tunela", povezani sa jednom osobom iz Višeg suda i robijašima

PODGORICA - Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Filip Adžić izjavio je danas da je riješen slučaj obijanja depoa Višeg suda u Podgorici, da imaju dokaze da su u kopanju tunela učestvovala četvorica državljana Srbije, kao i trag koji vodi ka nalogodavcima.

- Riješili smo slučaj, imamo identifikovana lica koja su iskopala tunel. Većina lica dolazi iz Srbije, imali su pomagače iz Crne Gore - rekao je Adžić na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, u procesu hapšenja veoma je važna međunarodna saradnja budući da su osobe koje se sumnjiče za kopanje tunela državljani Srbije.

On je objavio imena osumnjičenih:

-To su: Veljko Marković (1991). , Milan Marković (1970). Dejan Jovanović (1993). i Vladimir Erić (1991). godište - kazao je Adžić. Pokazao je i njihove fotografije. Dodao je da ova lica imaju kriminalnu prošlost, i da su napustila Crnu Goru.

-Imamo informacije kada su napustili Crnu Goru, i granicu su prešli preko legalnih državnih prelaza - naveo je Adžić.

Prema njegovim riječima, stvaraju se sve zakonske pretpostavke da se “već sutra raspišu međunarodne potjernice za ovim licima”. Adžić navodi i da su fotografije ovih osoba poslate policijama zemalja regiona.

Prema njegovim riječima, protiv ove četiri osobe podnesene su krivične prijave, kao i protiv još dvije za sada neidentifikovane osobe.

-Postoji određena povezanost ove kriminalne organizacije sa jednim licem iz Višeg suda i sa licima u Upravi za izvršenje sanckija (UIKS) u Podgorici, a povezani su sa jednom od najmoćnijih kriminalnih grupa u našoj državi - rekao je Adžić. Naveo je i da imaju tragove koje vode na adresu nalogodavca ovog krivičnog djela.

-Osoba iz Višeg suda povezana je sa članovima kriminalne organizacije protiv kojih je podnijeta prijava. Osobe koje su kopale tunel  su imali  pomagače iz Crne Gore - istakao je Adžić, prenosi RTCG.

Osim šest lica protiv kojih su podnesene krivične prijave, rekao je da ima još pet lica koja su uključena u ovaj slučaj. Na teret im se stavlja više krivičnih djela.

Adžić je saopštio da su službenici UP i ODT-a dali svoj maksimum i da su danonoćno radili na rasvjetljavanju ovog slučaja.

-Budući da imamo vezu ljudi iz Višeg suda, OKG i ljudima koji su UIKS-u, mogu reći da smo na tragu otkrivanja motiva. Ne možemo reći koji je pravi motiv, ali smo svakako korak bliže tim saznanjima - kazao je Adžić.

Rukovodilac ODT-a Duško Milanović kazao je da je tužilaštvo promptno reagovalo.

-Mi smo promptno reagovali, odmah po saznanju je dežurni tužilac izašao na lice mjesta i rukovodio uviđajem. Tom prilikom prikupili smo brojne tragove koji su predmet vještačenja. Uspjeli smo da dođemo do značajnih dokaza koja dovode do osnova sumnje da su ova lica izvršila KD kriminalno udruživanje, teška krađa - rekao je on.

Kazao je da prijavom trenutno nije obuhvaćen niko iz Višeg suda.

-Što se tiče kriminalnih grupa mi u to nemamo još dovoljno uvjerenja i dokaza. To su operativni podaci policije koji treba da se istraže - kazao je Milanović.

Rekao je da je osoba koja se sumnjiči za povezanost sa nekim iz Višeg suda državljanka Crne Gore.

Odgovarajući na pitanja novinara, kazao je da je uviđaj završen dan ranije u odnosu na posjetu ministra pravde Marka Kovača i premijera Dritana Abazovića  licu mjesta.

Tužilac Marko Mugoša objasnio je da nakon prijave nije zaustavljen rad, već da se istraga zahuktava.

Objasnio je da je do sada saslušano više osoba, da su izvršena brojna vještačenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana