Ко су црногорске комите: Борци против власти и "терора српског национализма у региону“ којих се сви одричу

Танјуг
Ко су црногорске комите: Борци против власти и "терора српског национализма у региону“ којих се сви одричу

БЕОГРАД - Патриотско-комитски савез Црне Горе и наводна група грађана "Црногорско прољеће" за данас су најавили нове антивладине протесте, којима захтевају оставку премијера Здравка Кривокапића, због најављеног усвајања одлуке о критеријумима за стицање држављанства пријемом и измене Закона о пребивалишту.

Ко су заправо црногорске комите, чији протести су током посљедњих пет дана подигли тензије у ионако ровитој политичкој ситуацији у Црној Гори, а којих се сви одричу?

Патриотско-комитски савез формиран је половином прошле године, непосредно након што је на августовским парламентарним изборима ДПС Мила Ђукановића изгубио власт након 30 година. Иако су комите против премијера, ДПС тврди да та партија не организује протесте комита, већ за то оптужују Кривокапића.

На челу комита је Татјана Кнежевић Перишић, Никшићанка, која је дипломирала политикологију у Београду и у црногорској јавности је позната као велики борац за црногорски идентитет и против свега што је српско.

По оснивању су се представили као "нова политичка снага Црне Горе", која ће се залагати за европску и грађанску државу, али и, како су навели, "за право црногорског народа да у својој држави слободно развија свој идентитет, културу и вјеру".

У тада усвојеној Декларацију позвали су све патриоте и све црногорске субјекте, на формирање "црногорског блока, којим би се одупрели намерама нове парламентарне већине".

На јучерашњим протестима комитама се придружила и наводна група грађана "Црногорско прољеће". „ Црногорско прољеће" је „Фејсбук“ група коју води Никшићанин Жарко Драгићевић.

Иначе, Драгићевић, књижевник и публициста, је некада био члан Главног одбора СДП-а, а у фебруару 2008. године осуђен је на казну затвора у трајању од 60 дана због кривичног дјела напад на службено лице у вршењу службене дужности, јер је полицајца ударио ногом у главу.

Због избјегавања служења затворске казне, наводно због здравственог стања, суд је за њим расписао потјерницу.

У ауторском тексту за подгорички портал „Аналитика“, Драгићевић је, изеђу осталог, написао да је "терор српског национализма у региону, изманипулисаним српским мањинама у другим државама, постао идеологија власти и опозиције у Србији, а пробуђени национализми у региону су узроковани одраз отпора поретку који насилно покушава да сопствени државни територијални интегритет поистовјети са енклавама српских мањина у сусједним земљама, а потом у крајњем циљу да прошири границе државе".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана