Ko su crnogorske komite: Borci protiv vlasti i "terora srpskog nacionalizma u regionu“ kojih se svi odriču

Tanjug
Ko su crnogorske komite: Borci protiv vlasti i "terora srpskog nacionalizma u regionu“ kojih se svi odriču

BEOGRAD - Patriotsko-komitski savez Crne Gore i navodna grupa građana "Crnogorsko proljeće" za danas su najavili nove antivladine proteste, kojima zahtevaju ostavku premijera Zdravka Krivokapića, zbog najavljenog usvajanja odluke o kriterijumima za sticanje državljanstva prijemom i izmene Zakona o prebivalištu.

Ko su zapravo crnogorske komite, čiji protesti su tokom posljednjih pet dana podigli tenzije u ionako rovitoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, a kojih se svi odriču?

Patriotsko-komitski savez formiran je polovinom prošle godine, neposredno nakon što je na avgustovskim parlamentarnim izborima DPS Mila Đukanovića izgubio vlast nakon 30 godina. Iako su komite protiv premijera, DPS tvrdi da ta partija ne organizuje proteste komita, već za to optužuju Krivokapića.

Na čelu komita je Tatjana Knežević Perišić, Nikšićanka, koja je diplomirala politikologiju u Beogradu i u crnogorskoj javnosti je poznata kao veliki borac za crnogorski identitet i protiv svega što je srpsko.

Po osnivanju su se predstavili kao "nova politička snaga Crne Gore", koja će se zalagati za evropsku i građansku državu, ali i, kako su naveli, "za pravo crnogorskog naroda da u svojoj državi slobodno razvija svoj identitet, kulturu i vjeru".

U tada usvojenoj Deklaraciju pozvali su sve patriote i sve crnogorske subjekte, na formiranje "crnogorskog bloka, kojim bi se odupreli namerama nove parlamentarne većine".

Na jučerašnjim protestima komitama se pridružila i navodna grupa građana "Crnogorsko proljeće". „ Crnogorsko proljeće" je „Fejsbuk“ grupa koju vodi Nikšićanin Žarko Dragićević.

Inače, Dragićević, književnik i publicista, je nekada bio član Glavnog odbora SDP-a, a u februaru 2008. godine osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 60 dana zbog krivičnog djela napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, jer je policajca udario nogom u glavu.

Zbog izbjegavanja služenja zatvorske kazne, navodno zbog zdravstvenog stanja, sud je za njim raspisao potjernicu.

U autorskom tekstu za podgorički portal „Analitika“, Dragićević je, izeđu ostalog, napisao da je "teror srpskog nacionalizma u regionu, izmanipulisanim srpskim manjinama u drugim državama, postao ideologija vlasti i opozicije u Srbiji, a probuđeni nacionalizmi u regionu su uzrokovani odraz otpora poretku koji nasilno pokušava da sopstveni državni teritorijalni integritet poistovjeti sa enklavama srpskih manjina u susjednim zemljama, a potom u krajnjem cilju da proširi granice države".

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana