Ко ће моћи да има двојно држављансто у Црној Гори

Г.С.
Ко ће моћи да има двојно држављансто у Црној Гори

Закон о црногорском држављанству који, за разлику од многих земаља у окружењу и Европи, забрањује посједовање два пасоша, могао би ускоро да буде промијењен.

То би значило да ће тамошњи житељи, ако испуњавају услове, моћи да узму и држављанство Србије, а овдашњи црногорско. Промјене се, како је премијер Здравко Кривокапић раније говорио, неће односити на добијање права гласа, пише "Блиц".

Како преноси овај медиј, наредних дана биће формирана међуресорна комисија која ће радити на изменама постојећег закона о држављанству. Она треба да у што краћем року предложи законско ријешење за грађане који живе у Црној Гори. Додају да је до 23. фебруара око 600 грађана Црне Горе већ је поднијело захтјев за црногорским држављанством.

"То су грађани који живе, школовали су се и раде у Црној Гори, неки и цио живот, али су се примјера ради родили у Србији. Њихови родитељи живе у Црној Гори, они плаћају порез држави Црној Гори, а до сада нису имали могућност да добију држављанство. Имамо неријешене случајеве да родитељи нису рођени у Црној Гори, али дијете јесте и нико од њих нема црногорско држављанство иако живе овдје годинама", кажу у Влади Црне Горе.

Садашња власт сматра да је постојећи закон ригорозан и дискриминаторски. Одредница која би такође требало да буде промијењена је да црногорско држављанство може добити само оно лице које достави ријешење о испису из држављанства друге државе.

Подсјетимо, најаву ријешења овог питања покренуо је премијер Црне Горе Здравко Кривокапић, напомињући да је велики посао пред Владом. Премијер је и раније говорио о проблему држављанства, наводећи да је оно право избора, али и како је додао, треба га разликовати од права на гласање, преноси Блиц.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана