Ko će moći da ima dvojno državljansto u Crnoj Gori

G.S.
Ko će moći da ima dvojno državljansto u Crnoj Gori

Zakon o crnogorskom državljanstvu koji, za razliku od mnogih zemalja u okruženju i Evropi, zabranjuje posjedovanje dva pasoša, mogao bi uskoro da bude promijenjen.

To bi značilo da će tamošnji žitelji, ako ispunjavaju uslove, moći da uzmu i državljanstvo Srbije, a ovdašnji crnogorsko. Promjene se, kako je premijer Zdravko Krivokapić ranije govorio, neće odnositi na dobijanje prava glasa, piše "Blic".

Kako prenosi ovaj medij, narednih dana biće formirana međuresorna komisija koja će raditi na izmenama postojećeg zakona o državljanstvu. Ona treba da u što kraćem roku predloži zakonsko riješenje za građane koji žive u Crnoj Gori. Dodaju da je do 23. februara oko 600 građana Crne Gore već je podnijelo zahtjev za crnogorskim državljanstvom.

"To su građani koji žive, školovali su se i rade u Crnoj Gori, neki i cio život, ali su se primjera radi rodili u Srbiji. Njihovi roditelji žive u Crnoj Gori, oni plaćaju porez državi Crnoj Gori, a do sada nisu imali mogućnost da dobiju državljanstvo. Imamo neriješene slučajeve da roditelji nisu rođeni u Crnoj Gori, ali dijete jeste i niko od njih nema crnogorsko državljanstvo iako žive ovdje godinama", kažu u Vladi Crne Gore.

Sadašnja vlast smatra da je postojeći zakon rigorozan i diskriminatorski. Odrednica koja bi takođe trebalo da bude promijenjena je da crnogorsko državljanstvo može dobiti samo ono lice koje dostavi riješenje o ispisu iz državljanstva druge države.

Podsjetimo, najavu riješenja ovog pitanja pokrenuo je premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić, napominjući da je veliki posao pred Vladom. Premijer je i ranije govorio o problemu državljanstva, navodeći da je ono pravo izbora, ali i kako je dodao, treba ga razlikovati od prava na glasanje, prenosi Blic.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana