Китаровићева о Пуповцу: На злонамјеран начин критикује Хрватску

Агенције
Китаровићева о Пуповцу: На злонамјеран начин критикује Хрватску

Загреб - Хрватски предсједник Колинда Грабар Китаровић послала је предсједнику Самосталне демократске српске странке (СДСС) Милораду Пуповцу писмо у којем је навела да пажљиво прати његове јавне иступе, у којима, како је оцијенила, “на потпуно непримјерен, неприхватљив и злонамјеран начин критикује Хрватску”.

Из кабинета хрватског предсједника саопштено је да је Китаровићева са жаљењем закључила да Пуповац није пажљиво прочитао њено писмо из 2016. године, те га је поновила.

Китаровићева је у допису Пуповцу који је приложила уз писмо из 2016. године навела да то чини и због десетак хиљада припадника српске националности, који су “бранећи своју домовину Хрватску од великосрпских агресора”, потврдили патриотизам.

“Потврдили су домољубље и никада га нису нарушили моралним патронизирањем, а посебно не политичким уцјењивањем, иако имају право и обавезу као држављани Хрватске указивати на потенцијалне аномалије које су, нажалост, саставни дио одрастања сваког друштва, али не у мјери како би неки жељели приказати и тиме наштетити држави у којој живе”, сматра Китаровићева.

У писму из 2016. године којим Китаровићева одговара Пуповцу, наводи се, између осталог, да је сагласна с њим да је у Хрватској порасла нетрпељивост, али да тај процес није почео након формирања и избора нове Владе, него много раније.

“Нажалост, у тој реторици се истрајава, па предсједник сада водеће опозиционе странке у Хрватској истиче дрскост и безобразлук као наводно једини језик који жнекиж разумију, и обећава жпоказаћемо им што је пакаож. Стога је неизбјежно упитати се нису ли и Ваша лична негативна искустава бар дјелимично посљедица таквог вишегодишњег, намјерног или ненамјерног, стварања идеолошких напетости?”, навела је она.

Подсјећајући да је Пуповац у свом писму поменуо као жртве пријетње и излива говора мржње више јавних личности и организација, Китаровићева је осудила такве поступке, али и указала да међу тим особама има и оних који својим јавним дјеловањем “годинама провоцирају, иритирају, па и вријеђају највећи дио хрватске јавности, неистинито приказују и чак изругују Домовински рат и, у основи, негирају стварност, а имплицитно и саму идеју хрватске државе, стварајући тако атмосферу напетости, искључивости и нетолеранције”.

“То никако не наводим као оправдање вријеђања или пријетњи тим особама, што држим недопустивим. Сматрам међутим како у оцјени нежељених појава, узимајући посебно у обзир и чињеницу да протеклих година тијела државне власти ниједном нису реаговале на таква изругивања и провокације, треба бити објективан”, навела је, између осталог, Китаровићева у писму Пуповцу из 2016. године.

У међувремену, данас је Иницијатива бранитеља града Петриње поднијела Државном тужилаштву кривичну пријаву против Пуповаца у којој га терети да је, како наводе, “јавним поређењем Хрватске са НДХ починио кривично дјело повреде угледа Републике Хрватске”, преносе хрватски медији.

Милорад Пуповац данима је изложен политичкој и медијској хајци након наступа на конференцији за новинаре у Загребу, када је изнио списак свих напада на Србе током протеклог љета у Хрватској.

Дио хрватске јавности, нарочито усташофили и десница, замјерају му што их је, говорећи о све већим притисцима на Србе у данашњој Хрватској подсјетио на дешавања у усташкој НДХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана