Kitarovićeva o Pupovcu: Na zlonamjeran način kritikuje Hrvatsku

Agencije
Kitarovićeva o Pupovcu: Na zlonamjeran način kritikuje Hrvatsku

Zagreb - Hrvatski predsjednik Kolinda Grabar Kitarović poslala je predsjedniku Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Miloradu Pupovcu pismo u kojem je navela da pažljivo prati njegove javne istupe, u kojima, kako je ocijenila, “na potpuno neprimjeren, neprihvatljiv i zlonamjeran način kritikuje Hrvatsku”.

Iz kabineta hrvatskog predsjednika saopšteno je da je Kitarovićeva sa žaljenjem zaključila da Pupovac nije pažljivo pročitao njeno pismo iz 2016. godine, te ga je ponovila.

Kitarovićeva je u dopisu Pupovcu koji je priložila uz pismo iz 2016. godine navela da to čini i zbog desetak hiljada pripadnika srpske nacionalnosti, koji su “braneći svoju domovinu Hrvatsku od velikosrpskih agresora”, potvrdili patriotizam.

“Potvrdili su domoljublje i nikada ga nisu narušili moralnim patroniziranjem, a posebno ne političkim ucjenjivanjem, iako imaju pravo i obavezu kao državljani Hrvatske ukazivati na potencijalne anomalije koje su, nažalost, sastavni dio odrastanja svakog društva, ali ne u mjeri kako bi neki željeli prikazati i time naštetiti državi u kojoj žive”, smatra Kitarovićeva.

U pismu iz 2016. godine kojim Kitarovićeva odgovara Pupovcu, navodi se, između ostalog, da je saglasna s njim da je u Hrvatskoj porasla netrpeljivost, ali da taj proces nije počeo nakon formiranja i izbora nove Vlade, nego mnogo ranije.

“Nažalost, u toj retorici se istrajava, pa predsjednik sada vodeće opozicione stranke u Hrvatskoj ističe drskost i bezobrazluk kao navodno jedini jezik koji žnekiž razumiju, i obećava žpokazaćemo im što je pakaož. Stoga je neizbježno upitati se nisu li i Vaša lična negativna iskustava bar djelimično posljedica takvog višegodišnjeg, namjernog ili nenamjernog, stvaranja ideoloških napetosti?”, navela je ona.

Podsjećajući da je Pupovac u svom pismu pomenuo kao žrtve prijetnje i izliva govora mržnje više javnih ličnosti i organizacija, Kitarovićeva je osudila takve postupke, ali i ukazala da među tim osobama ima i onih koji svojim javnim djelovanjem “godinama provociraju, iritiraju, pa i vrijeđaju najveći dio hrvatske javnosti, neistinito prikazuju i čak izruguju Domovinski rat i, u osnovi, negiraju stvarnost, a implicitno i samu ideju hrvatske države, stvarajući tako atmosferu napetosti, isključivosti i netolerancije”.

“To nikako ne navodim kao opravdanje vrijeđanja ili prijetnji tim osobama, što držim nedopustivim. Smatram međutim kako u ocjeni neželjenih pojava, uzimajući posebno u obzir i činjenicu da proteklih godina tijela državne vlasti nijednom nisu reagovale na takva izrugivanja i provokacije, treba biti objektivan”, navela je, između ostalog, Kitarovićeva u pismu Pupovcu iz 2016. godine.

U međuvremenu, danas je Inicijativa branitelja grada Petrinje podnijela Državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Pupovaca u kojoj ga tereti da je, kako navode, “javnim poređenjem Hrvatske sa NDH počinio krivično djelo povrede ugleda Republike Hrvatske”, prenose hrvatski mediji.

Milorad Pupovac danima je izložen političkoj i medijskoj hajci nakon nastupa na konferenciji za novinare u Zagrebu, kada je iznio spisak svih napada na Srbe tokom proteklog ljeta u Hrvatskoj.

Dio hrvatske javnosti, naročito ustašofili i desnica, zamjeraju mu što ih je, govoreći o sve većim pritiscima na Srbe u današnjoj Hrvatskoj podsjetio na dešavanja u ustaškoj NDH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana