Какве промјене доноси чланство Хрватске у Шенгену

Танјуг
Какве промјене доноси чланство Хрватске у Шенгену

ЗАГРЕБ - Хрватска ће од 1. јануара наредне године преузети контролу шенгенске границе и биће укинута 73 гранична прелаза, изјавио је главни директор хрватске полиције Никола Милина и појаснио шта ће то практично значити за границу ЕУ са Србијом, БиХ и Црном Гором.

-Гдје има већих инфраструктурних услова биће бољи проток и неће бити строжих контрола - казао је Милина и подсгетио да Хрватска од уласка у ЕУ примгењује строга правила и да је до сада чувала спољну границу ЕУ, а сада ће чувати спољне границе Шенгена.

Они који од 1. јануара, каже, буду ишли на скијање у БиХ, границу ће прелазити као и до сада, како држављани ЕУ тако и трећих земаља.

Примјена шенгенских правила за све врсте саобраћаја почиње 1. јануара, а 26. марта и у ваздушним лукама. То, каже Милина, значи да ће се унутар шенгенске зоне путовати, као што се сада путује из Загреба до Сплита или Дубровника.

-Нема граничних контрола, али има сигурносних прегледа - додао је.

Говорећи за хрватски РТЛ о промјенама које доноси чланство Хрватске у Шенгену, Милина каже да ће то значити укидање 73 гранична прелаза, а према Словенији и Мађарској контроле неће бити.

Постојаће, додао је, могућност унутрашњих контрола, али само у случајевима посебних разлога и угрожене безбједности.

-Повремене контроле су компензацијске мере које ћемо и ми радити у унутрашњости територија, то не значи да нико никога неће контролисати, али се то неће радити као сада, неће бити контроле на граничним прелазима - појашњава Милина.

Истакао је да се Хрватска већ дуго припремала за овакву одлуку и потпуну примјену Шенгена.

-Већ су одређени закони и уредбе у припреми и припремили смо тачно за сваког полицајца индивидуално. Неки ће се вратити на спољну границу, одакле гравитирају, а неки ће радити на такозваним компензацијским мјерама. Што се тиче кућица, рампе неће бити, а успоставиће се слободан коридор за несметано кретање - каже Милина.

Додао је да хрватска гранична полиција већ користи најмодернију опрему па 1. јануара  неће стићи никаква на спољним границама. Нова опрема, каже, за све државе чланице Шенгена из ЕУ и нови информациони систем стиже периодично.

Хрватски премијер Андреј Пленковић оцијенио је да је чланство Хрватске у Шенгену, од 1. јануара наредне године, велики успјех, реализација стратешких циљева, владиног програма и вишегодишњих напора да се остваре циљеви дубље интеграције земље.

-Хрватска је добила још једну подршку ЕУ и од 1. јануара наредне године постајемо чланица шенгенског подручја. То значи да смо ми унутар 420 милиона људи земаља чланица шенгенског простора који имају слободу кретања - рекао је Пленковић на отвореном дијелу сједнице владе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана