Kakve promjene donosi članstvo Hrvatske u Šengenu

Tanjug
Kakve promjene donosi članstvo Hrvatske u Šengenu

ZAGREB - Hrvatska će od 1. januara naredne godine preuzeti kontrolu šengenske granice i biće ukinuta 73 granična prelaza, izjavio je glavni direktor hrvatske policije Nikola Milina i pojasnio šta će to praktično značiti za granicu EU sa Srbijom, BiH i Crnom Gorom.

-Gdje ima većih infrastrukturnih uslova biće bolji protok i neće biti strožih kontrola - kazao je Milina i podsgetio da Hrvatska od ulaska u EU primgenjuje stroga pravila i da je do sada čuvala spoljnu granicu EU, a sada će čuvati spoljne granice Šengena.

Oni koji od 1. januara, kaže, budu išli na skijanje u BiH, granicu će prelaziti kao i do sada, kako državljani EU tako i trećih zemalja.

Primjena šengenskih pravila za sve vrste saobraćaja počinje 1. januara, a 26. marta i u vazdušnim lukama. To, kaže Milina, znači da će se unutar šengenske zone putovati, kao što se sada putuje iz Zagreba do Splita ili Dubrovnika.

-Nema graničnih kontrola, ali ima sigurnosnih pregleda - dodao je.

Govoreći za hrvatski RTL o promjenama koje donosi članstvo Hrvatske u Šengenu, Milina kaže da će to značiti ukidanje 73 granična prelaza, a prema Sloveniji i Mađarskoj kontrole neće biti.

Postojaće, dodao je, mogućnost unutrašnjih kontrola, ali samo u slučajevima posebnih razloga i ugrožene bezbjednosti.

-Povremene kontrole su kompenzacijske mere koje ćemo i mi raditi u unutrašnjosti teritorija, to ne znači da niko nikoga neće kontrolisati, ali se to neće raditi kao sada, neće biti kontrole na graničnim prelazima - pojašnjava Milina.

Istakao je da se Hrvatska već dugo pripremala za ovakvu odluku i potpunu primjenu Šengena.

-Već su određeni zakoni i uredbe u pripremi i pripremili smo tačno za svakog policajca individualno. Neki će se vratiti na spoljnu granicu, odakle gravitiraju, a neki će raditi na takozvanim kompenzacijskim mjerama. Što se tiče kućica, rampe neće biti, a uspostaviće se slobodan koridor za nesmetano kretanje - kaže Milina.

Dodao je da hrvatska granična policija već koristi najmoderniju opremu pa 1. januara  neće stići nikakva na spoljnim granicama. Nova oprema, kaže, za sve države članice Šengena iz EU i novi informacioni sistem stiže periodično.

Hrvatski premijer Andrej Plenković ocijenio je da je članstvo Hrvatske u Šengenu, od 1. januara naredne godine, veliki uspjeh, realizacija strateških ciljeva, vladinog programa i višegodišnjih napora da se ostvare ciljevi dublje integracije zemlje.

-Hrvatska je dobila još jednu podršku EU i od 1. januara naredne godine postajemo članica šengenskog područja. To znači da smo mi unutar 420 miliona ljudi zemalja članica šengenskog prostora koji imaju slobodu kretanja - rekao je Plenković na otvorenom dijelu sjednice vlade.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana