Како ће радити банкомати у Хрватској у прелазном периоду са куне на евро

Танјуг
Foto: Илустрација

ЗАГРЕБ- У Хрватској, која од 1. јануара наредне године прелази на евро, током овог мјесеца неће радити више од 2.700 банкомата, каже директор Сектора за готов новац ХНБ-а Тихомир Мавричек и додаде да ће у том прелазном периоду радити само они који истовремено могу да исплаћују стару и нову валуту.

“Осталих 30-ак посто банкомата, или 1300 њих, биће прилагођено до 15. јануара наредне године, када ће сви банкомати, око 4000 њих, бити спремни и исплаћивати искључиво евре”, прецизира Мавричек.

Огроман посао чека и службе обезбеђења које ће спријечити било какве покушаје отуђења новца.

Предсједница Хрватског удружења заштитара Лидија Столица за загребачки РТЛ каже да ће приликом покушаја било каквог отуђења новца из банкомата, новац бити обојен.

"Попримиће зеленкасто-плаву боју, зависно од тога  о којем се произвођачу ради и тај новац ће бити неупотребљив”, рекла је Столица.

Масовно гашење банкомата почеће за 10-ак дана. “Мањи број ће бити угашен до 15. децембра, када ће Хрватско удружење банака (ХУБ) објавити интерактивну карту свих банкомата у Хрватској који су активни у реалном времену, како би сви грађани у сваком тренутку знали који банкомат ради и гдје могу да подигну готовину", казао је Иван Хрвоје Маљковић из овог удружења.

Он истиче да разлику за панику нема, осим ако на картици нема новца јер и у мањим срединама моћи ће се до готовине.

“Посебан фокус био је усмјерен на мање средине, гдје је мањи број банкомата – банке су на нивоу  ХУБ-а договориле начин прилагођавања мреже тако да у сваком тренутку грађанима буде на располагању довољан број банкомата у сваком мјесту Хрватске”, навео је Маљковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана