Kako će raditi bankomati u Hrvatskoj u prelaznom periodu sa kune na evro

Tanjug
Foto: Ilustracija

ZAGREB- U Hrvatskoj, koja od 1. januara naredne godine prelazi na evro, tokom ovog mjeseca neće raditi više od 2.700 bankomata, kaže direktor Sektora za gotov novac HNB-a Tihomir Mavriček i dodade da će u tom prelaznom periodu raditi samo oni koji istovremeno mogu da isplaćuju staru i novu valutu.

“Ostalih 30-ak posto bankomata, ili 1300 njih, biće prilagođeno do 15. januara naredne godine, kada će svi bankomati, oko 4000 njih, biti spremni i isplaćivati isključivo evre”, precizira Mavriček.

Ogroman posao čeka i službe obezbeđenja koje će spriječiti bilo kakve pokušaje otuđenja novca.

Predsjednica Hrvatskog udruženja zaštitara Lidija Stolica za zagrebački RTL kaže da će prilikom pokušaja bilo kakvog otuđenja novca iz bankomata, novac biti obojen.

"Poprimiće zelenkasto-plavu boju, zavisno od toga  o kojem se proizvođaču radi i taj novac će biti neupotrebljiv”, rekla je Stolica.

Masovno gašenje bankomata počeće za 10-ak dana. “Manji broj će biti ugašen do 15. decembra, kada će Hrvatsko udruženje banaka (HUB) objaviti interaktivnu kartu svih bankomata u Hrvatskoj koji su aktivni u realnom vremenu, kako bi svi građani u svakom trenutku znali koji bankomat radi i gdje mogu da podignu gotovinu", kazao je Ivan Hrvoje Maljković iz ovog udruženja.

On ističe da razliku za paniku nema, osim ako na kartici nema novca jer i u manjim sredinama moći će se do gotovine.

“Poseban fokus bio je usmjeren na manje sredine, gdje je manji broj bankomata – banke su na nivou  HUB-a dogovorile način prilagođavanja mreže tako da u svakom trenutku građanima bude na raspolaganju dovoljan broj bankomata u svakom mjestu Hrvatske”, naveo je Maljković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana