Јужнокорејски ''краљ криптовалута'' и његов сарадник остају у притвору у Спужу

Tanjug
Foto: AP

ПОДГОРИЦА- Држављани Јужне Кореје Квон До Јонг и Хан Чанг Јун, за којима је расписана међународна потјерница због проневјере криптовалута, а у Црној Гори су ухапшени због фалсификовања исправа, остаће у притвору у Спужу, јер је Виши суд у Подгорици укинуо одлуку Основног суда о прихватању јемства од по 400.000 евра за гаранцију њиховог присуства у кривичном поступку.

  Квон До Јонг је на главном претресу 11. маја рекао да у сувласништву са супругом има стан у Сеулу у Јужној Кореји, чију вриједност процјењује на око три милиона евра, док за осталу имовину није знао вриједност јер се "не налази на берзи", преноси РТЦГ.

    Чанг Јун Хан навео је да има стан у Србији, чију вриједност је процијенио на око два милиона евра и стан у Сеулу, чију вриједност није навео.

    "Купопродајни уговор за стан у Србији закључио сам у октобру прошле године. Своју укупну имовну вриједност процјењујем на око пет милиона евра", рекао је он.

    Сљедеће рочиште заказано је за 16. јун, наводи РТЦГ.

    Црногорско тужилаштво 18. маја је уложило жалбу на одлуку Основног суда да одобри кауцију за притвореног јужнокорејског држављанина Квон До Јонга и његовог сарадника Хан Чан Јуна након оптужби против њих да су путовали са лажним пасошима.

    До Квон познат као ''краљ криптовалута'' оптужен је у САД и Јужној Кореји за превару од 40 милијарди долара, а Хан Чанг Јун да му је био сарадник.

    До Квон и његов сарадник ухапшени су током марта, док су са подгоричког аеродрома покушавали приватним авионом да одлете у Дубаи.

    Министар правде Марко Ковач 29. марта је изјавио да екстрадицију ухапшених захтевају Јужна Кореја, али и Сједињене Америчке Државе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана