Južnokorejski ''kralj kriptovaluta'' i njegov saradnik ostaju u pritvoru u Spužu

Tanjug
Foto: AP

PODGORICA- Državljani Južne Koreje Kvon Do Jong i Han Čang Jun, za kojima je raspisana međunarodna potjernica zbog pronevjere kriptovaluta, a u Crnoj Gori su uhapšeni zbog falsifikovanja isprava, ostaće u pritvoru u Spužu, jer je Viši sud u Podgorici ukinuo odluku Osnovnog suda o prihvatanju jemstva od po 400.000 evra za garanciju njihovog prisustva u krivičnom postupku.

  Kvon Do Jong je na glavnom pretresu 11. maja rekao da u suvlasništvu sa suprugom ima stan u Seulu u Južnoj Koreji, čiju vrijednost procjenjuje na oko tri miliona evra, dok za ostalu imovinu nije znao vrijednost jer se "ne nalazi na berzi", prenosi RTCG.

    Čang Jun Han naveo je da ima stan u Srbiji, čiju vrijednost je procijenio na oko dva miliona evra i stan u Seulu, čiju vrijednost nije naveo.

    "Kupoprodajni ugovor za stan u Srbiji zaključio sam u oktobru prošle godine. Svoju ukupnu imovnu vrijednost procjenjujem na oko pet miliona evra", rekao je on.

    Sljedeće ročište zakazano je za 16. jun, navodi RTCG.

    Crnogorsko tužilaštvo 18. maja je uložilo žalbu na odluku Osnovnog suda da odobri kauciju za pritvorenog južnokorejskog državljanina Kvon Do Jonga i njegovog saradnika Han Čan Juna nakon optužbi protiv njih da su putovali sa lažnim pasošima.

    Do Kvon poznat kao ''kralj kriptovaluta'' optužen je u SAD i Južnoj Koreji za prevaru od 40 milijardi dolara, a Han Čang Jun da mu je bio saradnik.

    Do Kvon i njegov saradnik uhapšeni su tokom marta, dok su sa podgoričkog aerodroma pokušavali privatnim avionom da odlete u Dubai.

    Ministar pravde Marko Kovač 29. marta je izjavio da ekstradiciju uhapšenih zahtevaju Južna Koreja, ali i Sjedinjene Američke Države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana