Јованић остаје у притвору, одбијена кауција од 634.000 евра

Срна
Јованић остаје у притвору, одбијена кауција од 634.000 евра

ПОДГОРИЦА - Виши суд у Подгорици одбио је кауцију од 634.000 евра за укидање притвора бившем предсједнику Привредног суда Црне Горе Блажи Јованићу, које је понудила његова породица да би се у судском поступку бранио са слободе.

Специјални тужилац Лидија Митровић противила се приједлогу да се укине притвор Јованићу донијело кривично ванрасправно вијеће Вишег суда, потврдила је “Вијестима” самостални савјетник за односе са јавношћу Марија Раковић.

Окривљени Јованић раније је понудио 442.000 евра вриједну имовину као гаранцију да ће се одазивати на судске позиве у замјену да суд донесе одлуку да се пусти из притвора. Потом је члан његове шире породице на име гаранције понудио и имовину вриједну 192.000 евра.

Специјално државно тужилаштво (СДТ) предало је Специјалном одјељењу за суђење за кривична дјела организованог криминала, корупције, тероризма и ратних злочина Вишег суда у Подгорици оптужницу против Јованића, којом му се ставља на терет да је током 2015. организовао криминалну организацију која је ђеловала на територији Црне Горе, чији је циљ било вршење кривичних ђела злоупотреба службеног положаја ради стицања незаконите добити.

Сваки члан криминалне организације имао је унапријед одређени задатак или улогу, а у дјеловању криминалне организације користиле су се привредне и пословне структуре и утицај криминалне организације на судску власт, али и на друге важне друштвене и економске чиниоце.

Јованић је након хапшења 9. маја 2022. године, у Специјалном државном тужилаштву тврдио да је посао предсједника Привредног суда радио савјесно и одговорно и да није кршио закон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана