Jovanić ostaje u pritvoru, odbijena kaucija od 634.000 evra

Srna
Jovanić ostaje u pritvoru, odbijena kaucija od 634.000 evra

PODGORICA - Viši sud u Podgorici odbio je kauciju od 634.000 evra za ukidanje pritvora bivšem predsjedniku Privrednog suda Crne Gore Blaži Jovaniću, koje je ponudila njegova porodica da bi se u sudskom postupku branio sa slobode.

Specijalni tužilac Lidija Mitrović protivila se prijedlogu da se ukine pritvor Jovaniću donijelo krivično vanraspravno vijeće Višeg suda, potvrdila je “Vijestima” samostalni savjetnik za odnose sa javnošću Marija Raković.

Okrivljeni Jovanić ranije je ponudio 442.000 evra vrijednu imovinu kao garanciju da će se odazivati na sudske pozive u zamjenu da sud donese odluku da se pusti iz pritvora. Potom je član njegove šire porodice na ime garancije ponudio i imovinu vrijednu 192.000 evra.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) predalo je Specijalnom odjeljenju za suđenje za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda u Podgorici optužnicu protiv Jovanića, kojom mu se stavlja na teret da je tokom 2015. organizovao kriminalnu organizaciju koja je đelovala na teritoriji Crne Gore, čiji je cilj bilo vršenje krivičnih đela zloupotreba službenog položaja radi sticanja nezakonite dobiti.

Svaki član kriminalne organizacije imao je unaprijed određeni zadatak ili ulogu, a u djelovanju kriminalne organizacije koristile su se privredne i poslovne strukture i uticaj kriminalne organizacije na sudsku vlast, ali i na druge važne društvene i ekonomske činioce.

Jovanić je nakon hapšenja 9. maja 2022. godine, u Specijalnom državnom tužilaštvu tvrdio da je posao predsjednika Privrednog suda radio savjesno i odgovorno i da nije kršio zakon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana