Јокић: Транспаренти против Додика представљају изазивање националне нертпељивости

Танјуг
Јокић: Транспаренти против Додика представљају изазивање националне нертпељивости

ПОДГОРИЦА - Активисткиња  Бојана Јокић изјавила је да су грађани који су организовали протест поводом посјете Милорада Додика Подгорици, истицали транспаренте који не само да садрже говор мржње, већ директно изазивају расну, вјерску и националну нетрпељивост.

Више тужилаштво у Подгорици формираће предмет да би оцијенило да ли у порукама транспарената на протесту поводом доласка предсједника Републике Српске Милорада Додика, има елемената кривичног дјела, односно говора мржње.

Јокић истиче да је говор мржње јасно уочљив, те се нада да ће надлежне институције адекватно реаговати.

-Нема само елемената говора мржње, већ је фактичко изазивање расне, вјерске и националне нетрпељивости из члана кривичног законика Црне Горе 370. Видећемо како ће институције реаговати по питању тога. Сматрам да би у неким другим, сличним ситуацијама, до сада већ одреаговале и приступило би се пост-кривичном законику Црне Горе -  навела је она у изјави за подгоричку Адриа тв.

Јокић истиче забринутост због недостатка правне сигурности које гарантује европска конвенција о људским правима, односно да у свим правно једнаким ситуацијама, државне институције поступају једнако.

-Овде видимо да је требало да буде примијењен спољни притисак, односно питања активиста и новинара, како би дошло до тога да тужилаштво испита да ли постоје елементи кривичног дјела из члана 370. То, по мом мишљењу наше друштво доводи до момента гдје се у нашем друштву злоупотребљава - појашњава Јокић.

Иако не постоји општеприхваћена дефиниција говора мржње, основни елементи су присуство циљне групе или појединца против којег је говор мржње усмјерен, као и присуство дефинисаног основа који описује циљну групу или појединца у смислу расе, вероисповијести, етничке припадности, националности или сексуалне оријентације.

Међународни пакт о грађанским и политичким правима из 1966. године, под говором мржње подразумијева заговарање националне, расне или верске мржње која представља подстицање на дискриминацију, непријатељство или насиље. Међународна конвенција о уклањању свих облика расне дискриминације чланом 4 прописује да се сва ширења нетрпељивости засновано на расним или етничким разликама утврде као кривична дјела кажњива законом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана