Jokić: Transparenti protiv Dodika predstavljaju izazivanje nacionalne nertpeljivosti

Tanjug
Jokić: Transparenti protiv Dodika predstavljaju izazivanje nacionalne nertpeljivosti

PODGORICA - Aktivistkinja  Bojana Jokić izjavila je da su građani koji su organizovali protest povodom posjete Milorada Dodika Podgorici, isticali transparente koji ne samo da sadrže govor mržnje, već direktno izazivaju rasnu, vjersku i nacionalnu netrpeljivost.

Više tužilaštvo u Podgorici formiraće predmet da bi ocijenilo da li u porukama transparenata na protestu povodom dolaska predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, ima elemenata krivičnog djela, odnosno govora mržnje.

Jokić ističe da je govor mržnje jasno uočljiv, te se nada da će nadležne institucije adekvatno reagovati.

-Nema samo elemenata govora mržnje, već je faktičko izazivanje rasne, vjerske i nacionalne netrpeljivosti iz člana krivičnog zakonika Crne Gore 370. Videćemo kako će institucije reagovati po pitanju toga. Smatram da bi u nekim drugim, sličnim situacijama, do sada već odreagovale i pristupilo bi se post-krivičnom zakoniku Crne Gore -  navela je ona u izjavi za podgoričku Adria tv.

Jokić ističe zabrinutost zbog nedostatka pravne sigurnosti koje garantuje evropska konvencija o ljudskim pravima, odnosno da u svim pravno jednakim situacijama, državne institucije postupaju jednako.

-Ovde vidimo da je trebalo da bude primijenjen spoljni pritisak, odnosno pitanja aktivista i novinara, kako bi došlo do toga da tužilaštvo ispita da li postoje elementi krivičnog djela iz člana 370. To, po mom mišljenju naše društvo dovodi do momenta gdje se u našem društvu zloupotrebljava - pojašnjava Jokić.

Iako ne postoji opšteprihvaćena definicija govora mržnje, osnovni elementi su prisustvo ciljne grupe ili pojedinca protiv kojeg je govor mržnje usmjeren, kao i prisustvo definisanog osnova koji opisuje ciljnu grupu ili pojedinca u smislu rase, veroispovijesti, etničke pripadnosti, nacionalnosti ili seksualne orijentacije.

Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima iz 1966. godine, pod govorom mržnje podrazumijeva zagovaranje nacionalne, rasne ili verske mržnje koja predstavlja podsticanje na diskriminaciju, neprijateljstvo ili nasilje. Međunarodna konvencija o uklanjanju svih oblika rasne diskriminacije članom 4 propisuje da se sva širenja netrpeljivosti zasnovano na rasnim ili etničkim razlikama utvrde kao krivična djela kažnjiva zakonom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana