Јанша: Епидемија ће бити обуздана за неколико недјеља

Срна
Јанша: Епидемија ће бити обуздана за неколико недјеља

ЉУБЉАНА - Словеначки премијер Јанез Јанша оцјењује да ће епидемија ковида 19 у овој земљи бити обуздана за неколико недјеља и сматра да је на болест имуно већ око 40 одсто становништва.

“Практично је већ 800.000 људи заштићено или вакцинисањем или тако што су пребољели инфекцију, што нам даје оптимизам да ћемо до љета побиједити епидемију и опет почети живјети нормално”, написао је Јанша у поруци на “Твитеру”.

Услов за тако нешто, каже Јанша, јесте да се сви и даље придржавају противепидемиолошких мјера.

Према званичним подацима, 32,3 одсто популације добило је прву дозу вакцине против вируса корона, а 17 одсто међу њима и другу дозу. Имунизованим се сматрају и они који су инфекцију пребољели у задњих шест мјесеци, преносе медији.

Влада је данас објавила да је у посљедња 24 сата забиљежено 497 нових случајева, уз 11,7 одсто позитивних тестова, док је број хоспитализованих први пут након више мјесеци пао на мање од 400.

У болницама су тренутно 383 ковид пацијента, од чега 113 на интензивним одјељењима, па неке болнице поново почињу укидати ковид одјељења и појачавати застале здравствене програме.

У посљедња 24 сата умрло је још шест пацијената, а из болница су отпуштене 52 особе на кућну његу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана