Janša: Epidemija će biti obuzdana za nekoliko nedjelja

Srna
Janša: Epidemija će biti obuzdana za nekoliko nedjelja

LjUBLjANA - Slovenački premijer Janez Janša ocjenjuje da će epidemija kovida 19 u ovoj zemlji biti obuzdana za nekoliko nedjelja i smatra da je na bolest imuno već oko 40 odsto stanovništva.

“Praktično je već 800.000 ljudi zaštićeno ili vakcinisanjem ili tako što su preboljeli infekciju, što nam daje optimizam da ćemo do ljeta pobijediti epidemiju i opet početi živjeti normalno”, napisao je Janša u poruci na “Tviteru”.

Uslov za tako nešto, kaže Janša, jeste da se svi i dalje pridržavaju protivepidemioloških mjera.

Prema zvaničnim podacima, 32,3 odsto populacije dobilo je prvu dozu vakcine protiv virusa korona, a 17 odsto među njima i drugu dozu. Imunizovanim se smatraju i oni koji su infekciju preboljeli u zadnjih šest mjeseci, prenose mediji.

Vlada je danas objavila da je u posljednja 24 sata zabilježeno 497 novih slučajeva, uz 11,7 odsto pozitivnih testova, dok je broj hospitalizovanih prvi put nakon više mjeseci pao na manje od 400.

U bolnicama su trenutno 383 kovid pacijenta, od čega 113 na intenzivnim odjeljenjima, pa neke bolnice ponovo počinju ukidati kovid odjeljenja i pojačavati zastale zdravstvene programe.

U posljednja 24 sata umrlo je još šest pacijenata, a iz bolnica su otpuštene 52 osobe na kućnu njegu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana