Јанез Јаншa именован за мандатара нове Владе Словеније

Анадолија
Јанез Јаншa именован за мандатара нове Владе Словеније

ЉУБЉАНА (АА) – Десничара Јанеза Јаншу у сриједу је словеначки предсједник Борут Пахор именовао за мандатара нове Владе Словеније, преноси Анадолу Агенцy (АА).

До именовања за мандатара дошло је након што је Јаншина Словенска демократска странка објавила да је постигла договор о формирању четверочлане коалиционе Владе, која ће имати парламентарну већину.
Именовање Јанше за мандатара услиједило је након оставке либералног премијера Марјана Шареца у јануару ове године, уз образложење да његова мањинска Влада није у стању квалитетно обављати посао.

Шарец је расписао ванредне изборе, али неке странке, које су биле дио његове коалиције лијевог центра, прихватиле су да формирају нову Владу с Јаншом.

Нова коалиција има подршку 48 заступника у Парламенту Словеније од 90 чланова. Очекује се да ће Јанша бити потврђен за премијера сљедеће седмице.

СДС, чији је Јанша предсједник, остварио је најбољи резултат на парламентарним изборима у Словенији 2018. године, али су остале странке у Државном збору у почетку одбиле сарадњу са странком због њених чврстих антиимиграцијских ставова и десничарке оријентације.

Јанша је већ два пута у прошлости обављао функцију премијера Словеније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана