Janez Janša imenovan za mandatara nove Vlade Slovenije

Anadolija
Janez Janša imenovan za mandatara nove Vlade Slovenije

LjUBLjANA (AA) – Desničara Janeza Janšu u srijedu je slovenački predsjednik Borut Pahor imenovao za mandatara nove Vlade Slovenije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Do imenovanja za mandatara došlo je nakon što je Janšina Slovenska demokratska stranka objavila da je postigla dogovor o formiranju četveročlane koalicione Vlade, koja će imati parlamentarnu većinu.
Imenovanje Janše za mandatara uslijedilo je nakon ostavke liberalnog premijera Marjana Šareca u januaru ove godine, uz obrazloženje da njegova manjinska Vlada nije u stanju kvalitetno obavljati posao.

Šarec je raspisao vanredne izbore, ali neke stranke, koje su bile dio njegove koalicije lijevog centra, prihvatile su da formiraju novu Vladu s Janšom.

Nova koalicija ima podršku 48 zastupnika u Parlamentu Slovenije od 90 članova. Očekuje se da će Janša biti potvrđen za premijera sljedeće sedmice.

SDS, čiji je Janša predsjednik, ostvario je najbolji rezultat na parlamentarnim izborima u Sloveniji 2018. godine, ali su ostale stranke u Državnom zboru u početku odbile saradnju sa strankom zbog njenih čvrstih antiimigracijskih stavova i desničarke orijentacije.

Janša je već dva puta u prošlosti obavljao funkciju premijera Slovenije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana