Јандроковић и бискупи договорили гдје ће бити обиљежена годишњица Блајбурга

Танјуг
Јандроковић и бискупи договорили гдје ће бити обиљежена годишњица Блајбурга

ЗАГРЕБ - Предсједник Хрватског сабора Гордан Јандроковић је данас са представницима Хрватске бискупске конференције и Почасног блајбуршког вода договорио да ове године комеморација поводом годишњице Блајбурга буде одржана 18. маја на загребачком гробљу Мирогој, а миса у Мацељу, мјесту на граници са Словенијом.

Како је саопштено из сабора, мису у Мацељу служиће загребачки помоћни бискуп Мијо Горски.

Наводи се да је Јандроковић истакао значај, како је казао, достојанственог обиљежавања 79. године Блајбурга и Хрватског крижног пута.

Иначе, од доласка на власт Хрватске демократске заједнице, Хрватски сабор је покровитељ обиљежавања годишњице када су на Блајбуршком пољу у Аустрији убијени припадници хрватских фашистичких снага.

Након низа забрана и хапшења због усташког дивљавања, истицања симбола некадашње НДХ и слављења усташког поглавника Анте Павелића, аустријске власти су у мају 2022, са споменика на Блајбуршком пољу скинуле хрватски грб са првим бијелим пољем и натписом “У част и славу погинулој хрватској војсци”.

Тиме је Корушка поставила јасне стандарде везане за толерисање усташке симболике.

Претходно је у марту исте године Одбор за унутрашње послове аустријског парламента затражио од министра унутрашњих послова службену забрану одржавања комеморација у Блајбургу, након чега је обиљежавање пресељено на загребачко гробље Мирогој.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана