Jandroković i biskupi dogovorili gdje će biti obilježena godišnjica Blajburga

Tanjug
Jandroković i biskupi dogovorili gdje će biti obilježena godišnjica Blajburga

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković je danas sa predstavnicima Hrvatske biskupske konferencije i Počasnog blajburškog voda dogovorio da ove godine komemoracija povodom godišnjice Blajburga bude održana 18. maja na zagrebačkom groblju Mirogoj, a misa u Macelju, mjestu na granici sa Slovenijom.

Kako je saopšteno iz sabora, misu u Macelju služiće zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski.

Navodi se da je Jandroković istakao značaj, kako je kazao, dostojanstvenog obilježavanja 79. godine Blajburga i Hrvatskog križnog puta.

Inače, od dolaska na vlast Hrvatske demokratske zajednice, Hrvatski sabor je pokrovitelj obilježavanja godišnjice kada su na Blajburškom polju u Austriji ubijeni pripadnici hrvatskih fašističkih snaga.

Nakon niza zabrana i hapšenja zbog ustaškog divljavanja, isticanja simbola nekadašnje NDH i slavljenja ustaškog poglavnika Ante Pavelića, austrijske vlasti su u maju 2022, sa spomenika na Blajburškom polju skinule hrvatski grb sa prvim bijelim poljem i natpisom “U čast i slavu poginuloj hrvatskoj vojsci”.

Time je Koruška postavila jasne standarde vezane za tolerisanje ustaške simbolike.

Prethodno je u martu iste godine Odbor za unutrašnje poslove austrijskog parlamenta zatražio od ministra unutrašnjih poslova službenu zabranu održavanja komemoracija u Blajburgu, nakon čega je obilježavanje preseljeno na zagrebačko groblje Mirogoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana