Изолација обољелих у Хрватској 10 умјесто 14 дана

Срна
Изолација обољелих у Хрватској 10 умјесто 14 дана

ЗАГРЕБ - У Хрватској ће изолација за особе које су заражене вирусом корона трајати 10 умјесто досадашњих 14 дана, рекао је директор Хрватског завода за јавно здравство Крунослав Цапак.

Ово је једна је од три нове мјере које ће бити уведене, а Цапак појашњава да најновији подаци показују да након седмог дана заразност значајно пада.

- Након десетог дана особа није заразна и нема потребе да дуже од тог времена буде у изолацији. Уколико у 24 часа није имала температуру и симптоме, излази из изолацији. Изузетак су тешки случајеви - рекао је Цапак за Н1.

Што се тиче критеријума за тестирање, каже Цепак, они се битно не мијењају, осим што су уведени за ученике и студенте у домовима и особе које иду у школе и факултете медицинског типа, који ће бити третирани као медицинско особље.

- Трећа битна новост је да до сада особе које су биле позитивне, односно које имају доказану потврду да су пребољеле ковид 19, три мјесеца не морају ићи у самоизолацију уколико и буду у контакту са зараженом особом - рекао је Цапак.

Он је навео да у Хрватској нема значајних жаришта, да је двије седмице силазни тренд када је ријеч о броју заражених и да се нада да ће тако бити и настављено.

Када је ријеч о броју премиулих, Цапак каже да сада "плаћају данак великом броју обољелих током августа".

- Особе које су хоспитализоване имају теже симптоме или спадају у ризичну групу. Њих од 15. априла има око 2.500, а од почетка епидемије до данас нешто мање од 10 одсто који премину - рекао је Цапак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана