Izolacija oboljelih u Hrvatskoj 10 umjesto 14 dana

Srna
Izolacija oboljelih u Hrvatskoj 10 umjesto 14 dana

ZAGREB - U Hrvatskoj će izolacija za osobe koje su zaražene virusom korona trajati 10 umjesto dosadašnjih 14 dana, rekao je direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Ovo je jedna je od tri nove mjere koje će biti uvedene, a Capak pojašnjava da najnoviji podaci pokazuju da nakon sedmog dana zaraznost značajno pada.

- Nakon desetog dana osoba nije zarazna i nema potrebe da duže od tog vremena bude u izolaciji. Ukoliko u 24 časa nije imala temperaturu i simptome, izlazi iz izolaciji. Izuzetak su teški slučajevi - rekao je Capak za N1.

Što se tiče kriterijuma za testiranje, kaže Cepak, oni se bitno ne mijenjaju, osim što su uvedeni za učenike i studente u domovima i osobe koje idu u škole i fakultete medicinskog tipa, koji će biti tretirani kao medicinsko osoblje.

- Treća bitna novost je da do sada osobe koje su bile pozitivne, odnosno koje imaju dokazanu potvrdu da su preboljele kovid 19, tri mjeseca ne moraju ići u samoizolaciju ukoliko i budu u kontaktu sa zaraženom osobom - rekao je Capak.

On je naveo da u Hrvatskoj nema značajnih žarišta, da je dvije sedmice silazni trend kada je riječ o broju zaraženih i da se nada da će tako biti i nastavljeno.

Kada je riječ o broju premiulih, Capak kaže da sada "plaćaju danak velikom broju oboljelih tokom avgusta".

- Osobe koje su hospitalizovane imaju teže simptome ili spadaju u rizičnu grupu. Njih od 15. aprila ima oko 2.500, a od početka epidemije do danas nešto manje od 10 odsto koji preminu - rekao je Capak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana