Истрага Ускока о банди која је “сређивала” личне исправе мафијашима из региона: Хрватске пасоше продавали за 15.000 евра

Agencije
Истрага Ускока о банди која је “сређивала” личне исправе мафијашима из региона: Хрватске пасоше продавали за 15.000 евра

ЗАГРЕБ - Суд у Загребу одредио истражни затвор за 21 особу осумњичену за прибављање информација и израду докумената за мафијашке групе из Србије и Црне Горе.

Како су пренијели хрватски медији, ухапшени су од тог “посла” зарадили најмање 716.000 евра.

Истражни судија одредио је истражни затвор за 12 чланова веће групе на чијем је челу наводно Нусрет Сеферовић, иначе предсједник Вијећа ромских удружења у Хрватској, као и за девет чланова друге мање групе.

Првим рјешењем обухваћено је 19 хрватских држављана и држављанки старости од 21 до 64 године, док је другом истрагом обухваћено 10 хрватских држављана и једна држављанка Србије старости између 29 и 64 године. Међу ухапшенима је и Сенка Старовешки, портпаролка карловачке полиције.

Ускок сумња да је првоосумњичени Нусрет Сеферовић, повезао у злочиначку организацију 19 осумњичених и још неколико непознатих особа, као и да је он по цијени од најмање 500 куна (130 КМ) набављао податке из информационог система МУП-а, док је за 1.400 евра омогућавао и прелазак државне границе.

Поред тога, Сеферовић је организовао 18-члану групу која је од 2017. до новембра 2019. израђивала хрватске исправе на основу фалсификованих српских исправа са фотографијама трећих особа, за најмање 3.500 евра по документу.

Иста група је израђивала фалсификоване хрватске возачке дозволе на основу лажних британских возачких дозвола по цијени од најмање 3.500 евра по дозволи.

Група је уз помоћ службеника МУП-а набављала податке о одговарајућим хрватским држављанима, на чије би име могла да се раде документа, а потом су их достављали Сеферовићу који је од непознатих особа прибављао неоригиналне српске пасоше са унијетим личним подацима о идентитету хрватских држављана и фотографијом заинтересоване особе као стварног корисника.

Како се наводи, њихови “клијенти” су били углавном држављани Србије, Црне Горе, БиХ и Словеније који би се таквим идентитетом користили као својим.

Наручиоци

Наручиоци лажних исправа били су углавном починиоци кривичних дјела и припадници мафијашких група из региона, који су за документе плаћали између 7.500 и 15.000 евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана