Istraga Uskoka o bandi koja je “sređivala” lične isprave mafijašima iz regiona: Hrvatske pasoše prodavali za 15.000 evra

Agencije
Istraga Uskoka o bandi koja je “sređivala” lične isprave mafijašima iz regiona: Hrvatske pasoše prodavali za 15.000 evra

ZAGREB - Sud u Zagrebu odredio istražni zatvor za 21 osobu osumnjičenu za pribavljanje informacija i izradu dokumenata za mafijaške grupe iz Srbije i Crne Gore.

Kako su prenijeli hrvatski mediji, uhapšeni su od tog “posla” zaradili najmanje 716.000 evra.

Istražni sudija odredio je istražni zatvor za 12 članova veće grupe na čijem je čelu navodno Nusret Seferović, inače predsjednik Vijeća romskih udruženja u Hrvatskoj, kao i za devet članova druge manje grupe.

Prvim rješenjem obuhvaćeno je 19 hrvatskih državljana i državljanki starosti od 21 do 64 godine, dok je drugom istragom obuhvaćeno 10 hrvatskih državljana i jedna državljanka Srbije starosti između 29 i 64 godine. Među uhapšenima je i Senka Staroveški, portparolka karlovačke policije.

Uskok sumnja da je prvoosumnjičeni Nusret Seferović, povezao u zločinačku organizaciju 19 osumnjičenih i još nekoliko nepoznatih osoba, kao i da je on po cijeni od najmanje 500 kuna (130 KM) nabavljao podatke iz informacionog sistema MUP-a, dok je za 1.400 evra omogućavao i prelazak državne granice.

Pored toga, Seferović je organizovao 18-članu grupu koja je od 2017. do novembra 2019. izrađivala hrvatske isprave na osnovu falsifikovanih srpskih isprava sa fotografijama trećih osoba, za najmanje 3.500 evra po dokumentu.

Ista grupa je izrađivala falsifikovane hrvatske vozačke dozvole na osnovu lažnih britanskih vozačkih dozvola po cijeni od najmanje 3.500 evra po dozvoli.

Grupa je uz pomoć službenika MUP-a nabavljala podatke o odgovarajućim hrvatskim državljanima, na čije bi ime mogla da se rade dokumenta, a potom su ih dostavljali Seferoviću koji je od nepoznatih osoba pribavljao neoriginalne srpske pasoše sa unijetim ličnim podacima o identitetu hrvatskih državljana i fotografijom zainteresovane osobe kao stvarnog korisnika.

Kako se navodi, njihovi “klijenti” su bili uglavnom državljani Srbije, Crne Gore, BiH i Slovenije koji bi se takvim identitetom koristili kao svojim.

Naručioci

Naručioci lažnih isprava bili su uglavnom počinioci krivičnih djela i pripadnici mafijaških grupa iz regiona, koji su za dokumente plaćali između 7.500 i 15.000 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana