Испоручено јоš 5 000 вакцина “спутњик ве” у Црну Гору

Срна
Испоручено јоš 5 000 вакцина “спутњик ве” у Црну Гору

ПОДГОРИЦА - У Црну Гору је стигла друга пошиљка са још 5.000 руских вакцина против вируса корона “спутњик ве”, чиме је Црна Гора до сада добила 10.000 од уговорених 50.000 доза тог произвођача.

Вакцине су на подгоричком аеродрому преузели министар здравља Црне Горе Јелена Боровинић Бојовић и државни секретар тог министарства Борко Бајић, саопштено је из Владе Црне Горе.

Бојовићева је рекла да су досад укупно у Црну Гору стигле 42.000 вакцина.

“Користим прилику да мотивишем грађане и грађанке Црне Горе да се обавезно вакцинишу јер је вакцина потпуно сигурна, ефикасна и безбједна, али истовремено упозоравам да процес вакцинације захтијева одређено вријеме. Неопходно је да се заједнички придржавамо епидемиолошких мјера како бисмо што прије изашли из ситуације у којој се налазимо”, поручила је Бојовићева.

У саопштењу се наводи да Црна Гора ради на проширивању уговора за још 200 хиљада руских вакцина, као и да се током предстојеће седмице очекује да Црна Гора, након почетне донације од 2.000 руских вакцина од Србије, добије још толико.

У Црну Гору је раније стигла донација Кине од 30.000 “синофарм” вакцина, а у току су преговори за куповину још 201.200 доза тог произвођача.

Ове седмице се очекује информација о термину испоруке прве туре од укупно 84.000 вакцина “астра зенека” у оквиру “Ковакс” програма, а у току су и преговори са компанијом “Фајзер Бионтек” о набавци 150.000 доза вакцина, наводи се у саопштењу.

Из црногорске Владе напомињу да је ЕУ, у партнерству са Свјетском здравственом организацијом, покренула регионални пројекат за подршку вакцинацији становништва земаља западног Балкана.

“У сарадњи са Министарством спољних послова и Амбасадом Аустрије у Црној Гори, дошли смо до сазнања да ће Аустрија координисати снабдијевање земаља западног Балкана вакцинама у оквиру овог механизма. За ову сврху су, према нашим сазнањима, опредијељене вакцине произвођача жФајзер Бионтек”, додаје се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана