Isporučeno još 5 000 vakcina “sputnjik ve” u Crnu Goru

Srna
Isporučeno još 5 000 vakcina “sputnjik ve” u Crnu Goru

PODGORICA - U Crnu Goru je stigla druga pošiljka sa još 5.000 ruskih vakcina protiv virusa korona “sputnjik ve”, čime je Crna Gora do sada dobila 10.000 od ugovorenih 50.000 doza tog proizvođača.

Vakcine su na podgoričkom aerodromu preuzeli ministar zdravlja Crne Gore Jelena Borovinić Bojović i državni sekretar tog ministarstva Borko Bajić, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Bojovićeva je rekla da su dosad ukupno u Crnu Goru stigle 42.000 vakcina.

“Koristim priliku da motivišem građane i građanke Crne Gore da se obavezno vakcinišu jer je vakcina potpuno sigurna, efikasna i bezbjedna, ali istovremeno upozoravam da proces vakcinacije zahtijeva određeno vrijeme. Neophodno je da se zajednički pridržavamo epidemioloških mjera kako bismo što prije izašli iz situacije u kojoj se nalazimo”, poručila je Bojovićeva.

U saopštenju se navodi da Crna Gora radi na proširivanju ugovora za još 200 hiljada ruskih vakcina, kao i da se tokom predstojeće sedmice očekuje da Crna Gora, nakon početne donacije od 2.000 ruskih vakcina od Srbije, dobije još toliko.

U Crnu Goru je ranije stigla donacija Kine od 30.000 “sinofarm” vakcina, a u toku su pregovori za kupovinu još 201.200 doza tog proizvođača.

Ove sedmice se očekuje informacija o terminu isporuke prve ture od ukupno 84.000 vakcina “astra zeneka” u okviru “Kovaks” programa, a u toku su i pregovori sa kompanijom “Fajzer Biontek” o nabavci 150.000 doza vakcina, navodi se u saopštenju.

Iz crnogorske Vlade napominju da je EU, u partnerstvu sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, pokrenula regionalni projekat za podršku vakcinaciji stanovništva zemalja zapadnog Balkana.

“U saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova i Ambasadom Austrije u Crnoj Gori, došli smo do saznanja da će Austrija koordinisati snabdijevanje zemalja zapadnog Balkana vakcinama u okviru ovog mehanizma. Za ovu svrhu su, prema našim saznanjima, opredijeljene vakcine proizvođača žFajzer Biontek”, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana