Испитано неколико особа у вези са нестанком јахте “Ирина ву”

Срна
Испитано неколико особа у вези са нестанком јахте “Ирина ву”

СПЛИТ - У Сплиту је данас због испловљавања руске јахте “Ирина Ву” из луке у Бетини на Муртеру испитано неколико особа, а истрагом координише Директорат полиције, саопштило је хрватско Министарство унутрашњих послова.

У току је претраживање на више локација. Хрватски медији пишу да су, према неслужбеним сазнањима, испитани чланови посаде. Раније је писано да је ријеч о четири поморца са сплитског подручја и једној стјуардеси с подручја БиХ.

Припадници полиције и Канцеларија за сузбијање корупције и организованог криминала данас стигли у бродоградилиште Бетина, у склопу којег је и марина у којој је била усидрена “Ирина Ву”. Н1 сазнаје да су ухапшене четири особе.

Луксузна јахта “Ирина Ву”, у власништву бивше супруге руског олигарха Алишера Усманова, била је под санкцијама ЕУ, САД и Велике Британије и имала је забрану испловљавања.

Била је усидрена у Бетини на острву Муртер, а према подацима с интернетске странице, из бетинске марине испловила је 6. октобра у 10.14, а 9. октобра око 12 сати била је у турској луци Дидим. Како би јахта изашла из хрватских територијалних вода, морала је у Дубровнику проћи полицијску и граничну контролу те контролу Лучке капетаније.

На њено мјесто у Бетини упловила је друга, готово идентична јахта. Углавном, за њом је издата међународна потјерница, а ДОРХ, СОА и међународне агенције истражују како је јахта завршила у Турској успркос томе што је била под блокадом.

Министар саобраћаја и мора Олег Бутковић поводом овог случаја смијенио је три особе и рекао да до овога не би дошло да је све учињено како треба.

- Донио сам одлуку о разрјешењу начелника сектора за безбједност пловидбе који је директно био одговоран да јави лучким капетанијама, као и лучког капетана у Шибенику те шефа испоставе у Бетини. Ти људи сигурно то нису намјерно учинили - рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана