Ispitano nekoliko osoba u vezi sa nestankom jahte “Irina vu”

Srna
Ispitano nekoliko osoba u vezi sa nestankom jahte “Irina vu”

SPLIT - U Splitu je danas zbog isplovljavanja ruske jahte “Irina Vu” iz luke u Betini na Murteru ispitano nekoliko osoba, a istragom koordiniše Direktorat policije, saopštilo je hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

U toku je pretraživanje na više lokacija. Hrvatski mediji pišu da su, prema neslužbenim saznanjima, ispitani članovi posade. Ranije je pisano da je riječ o četiri pomorca sa splitskog područja i jednoj stjuardesi s područja BiH.

Pripadnici policije i Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala danas stigli u brodogradilište Betina, u sklopu kojeg je i marina u kojoj je bila usidrena “Irina Vu”. N1 saznaje da su uhapšene četiri osobe.

Luksuzna jahta “Irina Vu”, u vlasništvu bivše supruge ruskog oligarha Ališera Usmanova, bila je pod sankcijama EU, SAD i Velike Britanije i imala je zabranu isplovljavanja.

Bila je usidrena u Betini na ostrvu Murter, a prema podacima s internetske stranice, iz betinske marine isplovila je 6. oktobra u 10.14, a 9. oktobra oko 12 sati bila je u turskoj luci Didim. Kako bi jahta izašla iz hrvatskih teritorijalnih voda, morala je u Dubrovniku proći policijsku i graničnu kontrolu te kontrolu Lučke kapetanije.

Na njeno mjesto u Betini uplovila je druga, gotovo identična jahta. Uglavnom, za njom je izdata međunarodna potjernica, a DORH, SOA i međunarodne agencije istražuju kako je jahta završila u Turskoj usprkos tome što je bila pod blokadom.

Ministar saobraćaja i mora Oleg Butković povodom ovog slučaja smijenio je tri osobe i rekao da do ovoga ne bi došlo da je sve učinjeno kako treba.

- Donio sam odluku o razrješenju načelnika sektora za bezbjednost plovidbe koji je direktno bio odgovoran da javi lučkim kapetanijama, kao i lučkog kapetana u Šibeniku te šefa ispostave u Betini. Ti ljudi sigurno to nisu namjerno učinili - rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana