Институт “ИГХ” контролор за израду документације и безбједносне студије

Srna
Институт “ИГХ” контролор за израду документације и безбједносне студије

ЗАГРЕБ- Хрватски Фонд за финансирање разградње Нуклеарне електране "Кршко" потписао је уговор за контролу над израдом пројектне документације, безбједносне студије и процјене утицаја Центра за збрињавање радиоактивног отпада, објављено је данас из овог Фонда.

За контролу над израдом пројектне документације и спровођења свих потребних поступака и активности за добијање локацијске и грађевинске дозволе за успостављање Центра за збрињавање радиоактивног отпада на локацији Черкезовац на Трговској гори уговор је потписан с Институтом "ИГХ".

За надзор над спровођењем и резултатима активности израде и ревизије безбједносне студије и припадајућих извјештаја ове студије за све фазе успостављања Центра за збрињавање радиоактивног отпада потписан је уговор с Факултетом електротехнике и рачунарства, Универзитета у Загребу.

За контролу над спровођењем и резултатима активности израде студије о утицају захвата на околину, спровођење поступка процјене утицаја захвата на околину и поступка прекограничне процјене уговор је потписан с предузећем "Двокут Екро".

Одабрани ће услуге спровођења контроле пружати од 40 мјесеци.

Из Фонда наводе да ће се успостављањем Центра за збрињавање радиоактивног отпада на технолошки сигуран, еколошки прихватљив и организацијски ефикасан начин збринуће се ниско и средње радиоактивни отпад.

"Ријеч је о отпаду који у првом реду потиче из Нуклеарне електране `Кршко` те у мањем обиму из научно-истраживачких института, медицинских установа и индустријских постројења који ће се складишти искључиво у чврстом стању, док гасовити и текући отпад неће бити складиштени у склопу Центра", објашњено је из Центра.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне лектране "Кршко" као и постојећи институционални отпад складишти на локацији Трговска гора у општини Двор, на самој граници са БиХ. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана