Institut “IGH” kontrolor za izradu dokumentacije i bezbjednosne studije

Srna
Institut “IGH” kontrolor za izradu dokumentacije i bezbjednosne studije

ZAGREB- Hrvatski Fond za finansiranje razgradnje Nuklearne elektrane "Krško" potpisao je ugovor za kontrolu nad izradom projektne dokumentacije, bezbjednosne studije i procjene uticaja Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada, objavljeno je danas iz ovog Fonda.

Za kontrolu nad izradom projektne dokumentacije i sprovođenja svih potrebnih postupaka i aktivnosti za dobijanje lokacijske i građevinske dozvole za uspostavljanje Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori ugovor je potpisan s Institutom "IGH".

Za nadzor nad sprovođenjem i rezultatima aktivnosti izrade i revizije bezbjednosne studije i pripadajućih izvještaja ove studije za sve faze uspostavljanja Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada potpisan je ugovor s Fakultetom elektrotehnike i računarstva, Univerziteta u Zagrebu.

Za kontrolu nad sprovođenjem i rezultatima aktivnosti izrade studije o uticaju zahvata na okolinu, sprovođenje postupka procjene uticaja zahvata na okolinu i postupka prekogranične procjene ugovor je potpisan s preduzećem "Dvokut Ekro".

Odabrani će usluge sprovođenja kontrole pružati od 40 mjeseci.

Iz Fonda navode da će se uspostavljanjem Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na tehnološki siguran, ekološki prihvatljiv i organizacijski efikasan način zbrinuće se nisko i srednje radioaktivni otpad.

"Riječ je o otpadu koji u prvom redu potiče iz Nuklearne elektrane `Krško` te u manjem obimu iz naučno-istraživačkih instituta, medicinskih ustanova i industrijskih postrojenja koji će se skladišti isključivo u čvrstom stanju, dok gasoviti i tekući otpad neće biti skladišteni u sklopu Centra", objašnjeno je iz Centra.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne lektrane "Krško" kao i postojeći institucionalni otpad skladišti na lokaciji Trgovska gora u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana