Иницијатива СОС: Три године од земљотреса у Загребу, обнова стоји

Танјуг
Иницијатива СОС: Три године од земљотреса у Загребу, обнова стоји

ЗАГРЕБ - Данас је три године од разорног земљотреса који је у раним јутрањим сатима погодио Загреб, а тим поводом Иницијатива СОС Загреб која окупља грађане хрватске престонице који желе брзу, квалитетну и поштену обнову града, повратак живота и сигурности, огласила се на Фејсбуку јер обнoва, тврде, још стоји.

Они тврде да нема планске, структуриране и системске обнове Загреба, с јасним временским хоризонтом и преузетом одговорношћу. У саопштењу, које преносе загребачки медији, они тврде да је све то тако упркос променама министара и оснивањима разних тела, „стручних поверенстава“ и владиних обећања.

"Изостанак обнове Загреба након потреса далеко је већа афера и од ИНА-е, Петрохемије, Јанафа и скандала око ненаменског коришћења средстава из ЕУ фондова", саопштили су из ове иницијативе. Као разлоге наводе да уместо да су се дефинисали циљеви обнове, па онда прилагодили или писали закони, Влада РХ је већ у три наврата писала непроведиве Законе о обнови, из којих следе једнако тако непроводиве процедуре.

Истичу да је Законски оквир, без обзира на допуне и измене, и даље нејасан и неефикасан, да се континуирано мењају разна постојећа или формирају нова стручна поверенства, проводе се, кажу козметичке организацијске промене које почињу оснивањем Фонда за обнову како би процес био брз и транспарентан, а завршава укидањем Фонда за обнову како би процес био "бржи и транспарентнији".

То су само неки од разлога за спорост обнове у Загреба, које наводи ова иницијатива и истичу да у Загребу не постоје успешне приче о обнови након потреса, па се самим тиме не могу, кажу, издвојити примери најбоље праксе нити успешне процедуре.

Притом констатују да је новац обезбеђенен али се до њега, кажу, не може. "Финанцијска средства за постпотресну обнову одавно су осигурана – што алокацијом из НПОО, што из Фонда Солидарности, и других извора ЕУ фондова.

Истовремено, и без обзира на изнимно продужење рока кориштења, алоцирана средства нису нити приближно искоришћена, а део средстава се у међувремену алоцирао у друге сврхе", тврде из Иницијативе СОС у свом опширном саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана