Inicijativa SOS: Tri godine od zemljotresa u Zagrebu, obnova stoji

Tanjug
Inicijativa SOS: Tri godine od zemljotresa u Zagrebu, obnova stoji

ZAGREB - Danas je tri godine od razornog zemljotresa koji je u ranim jutranjim satima pogodio Zagreb, a tim povodom Inicijativa SOS Zagreb koja okuplja građane hrvatske prestonice koji žele brzu, kvalitetnu i poštenu obnovu grada, povratak života i sigurnosti, oglasila se na Fejsbuku jer obnova, tvrde, još stoji.

Oni tvrde da nema planske, strukturirane i sistemske obnove Zagreba, s jasnim vremenskim horizontom i preuzetom odgovornošću. U saopštenju, koje prenose zagrebački mediji, oni tvrde da je sve to tako uprkos promenama ministara i osnivanjima raznih tela, „stručnih poverenstava“ i vladinih obećanja.

"Izostanak obnove Zagreba nakon potresa daleko je veća afera i od INA-e, Petrohemije, Janafa i skandala oko nenamenskog korišćenja sredstava iz EU fondova", saopštili su iz ove inicijative. Kao razloge navode da umesto da su se definisali ciljevi obnove, pa onda prilagodili ili pisali zakoni, Vlada RH je već u tri navrata pisala neprovedive Zakone o obnovi, iz kojih slede jednako tako neprovodive procedure.

Ističu da je Zakonski okvir, bez obzira na dopune i izmene, i dalje nejasan i neefikasan, da se kontinuirano menjaju razna postojeća ili formiraju nova stručna poverenstva, provode se, kažu kozmetičke organizacijske promene koje počinju osnivanjem Fonda za obnovu kako bi proces bio brz i transparentan, a završava ukidanjem Fonda za obnovu kako bi proces bio "brži i transparentniji".

To su samo neki od razloga za sporost obnove u Zagreba, koje navodi ova inicijativa i ističu da u Zagrebu ne postoje uspešne priče o obnovi nakon potresa, pa se samim time ne mogu, kažu, izdvojiti primeri najbolje prakse niti uspešne procedure.

Pritom konstatuju da je novac obezbeđenen ali se do njega, kažu, ne može. "Financijska sredstva za postpotresnu obnovu odavno su osigurana – što alokacijom iz NPOO, što iz Fonda Solidarnosti, i drugih izvora EU fondova.

Istovremeno, i bez obzira na iznimno produženje roka korištenja, alocirana sredstva nisu niti približno iskorišćena, a deo sredstava se u međuvremenu alocirao u druge svrhe", tvrde iz Inicijative SOS u svom opširnom saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana