Иницијатива „Отворени Балкан“: Нове перспективе за народе и економије

Aгенције
Иницијатива „Отворени Балкан“: Нове перспективе за народе и економије

Иницијатива „Отворени Балкан“: Нове перспективе за народе и економије

Председник Србије и премијери Сјеверне Македоније и Албаније сагласни су да инцијатива о регионалној сарадњи, олакшавању бржег протока роба, услуга и људи, те стварање јединственог тржишта рада, веома важни за грађане региона, којима ће значајно олакшати живот и допринети даљем расту економија.

Вучић,  Рама и Заев потписали су споразуме и меморандуме који се односе на сарадњу три земље у случају елементарних непогода, на уклањању трговинских баријера и за олашкавање протока људи и приступа тржишту рада.
-Србија ће бити поуздан партнер у иницијативи „Отворени Балкан“ Северној Македонији и Албанији на путу даљег зближавања и регионалне стабиности и бољег живота за све наше грађане - поручио је Вучић.

Вучић је на конференцији за медије рекао да „пред нама није тако лак пут, али да су то фантастицне идеје и изванредна визија“.

-Морамо пуно да радимо и ако то будемо урадили имаћемо резултат да ће -од Тиране до Београда моћи да се прође без и једне границе и заустављања - казао је Вучић.
Он је изразио увјерење да ћемо имати аутопутеве и брзе пруге како би грађани могли брзо да путују.

Александар Вучић истакао је да је „Отворен Балкан“ иницијатива отворена за све у региону, и нагласио да не разумије зашто јој не приђу, посебно БиХ и Црна Гора.

Вучић је истакао да ће регион који обухвата ову иницијату привући више од 80 одсто инвестиција целог Западног Балкана.
-Ако не видите разлику ја у томе да помогнем не могу. И политичка питања се лакше решавају када спајате економије, а ако делите и водите кампању, као што се данас води у Приштини, не против мене лично, већ против Раме што седи са њима.Мислим да он ради најбољу ствар за своју земљу - додао је он.
Истакао је да ће будућност показати ко је био одговора, озбиљан и ко је радио добро за своју земљу и своје грађане.
- Наши народи, српски, албански, македонски имају испред себе исти пут, визију и вриједносоти, а то су европске вриједности. Идемо напријед повезани. Балкан је дуго био окружен зидовима, а данас смо изградили нове мостове - поручио је Заев.
Додао је да је „Отворени Балкан“ платформа која је потребна региону.

Заев је поручио да данас почиње нова ера сарадње.

-Ово ће бити препозната иницијатива која ће бити широко прихваћена и у Бриселу и у Вашингтону. То може да направи озибљан допринос у политичкој релаксацији у региону - истакао је Заев.
Рама је захвалио свима што су разумјели колико је битно, како је рекао,то да се ниједна земља не осећа сама и остављена.
Позвао је „скептике из БиХ, са Косова и из Црне Горе“ да одговоре шта је лоше у томе да се прикључе иницијативи и заједно боре против против природних непогода.

- Ако хеликоптери из свих наших земаља заједнички дејствују - то је душа ове иницијативе  - поручио је Рама.

Рама је рекао да је иницијатива „мини-Шенген“ потребна региону уколико жели да се привредно развија и иде напријед.

Он је нагласио да ова иницијатива није ексклузивна иницијатива Албаније, Србије и Северне Македоније, већ да је на добробит свих у региону и да свако ко жели да се прикључи треба то да учини.

 

.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана