Inicijativa „Otvoreni Balkan“: Nove perspektive za narode i ekonomije

Agencije
Inicijativa „Otvoreni Balkan“: Nove perspektive za narode i ekonomije

Inicijativa „Otvoreni Balkan“: Nove perspektive za narode i ekonomije

Predsednik Srbije i premijeri Sjeverne Makedonije i Albanije saglasni su da incijativa o regionalnoj saradnji, olakšavanju bržeg protoka roba, usluga i ljudi, te stvaranje jedinstvenog tržišta rada, veoma važni za građane regiona, kojima će značajno olakšati život i doprineti daljem rastu ekonomija.

Vučić,  Rama i Zaev potpisali su sporazume i memorandume koji se odnose na saradnju tri zemlje u slučaju elementarnih nepogoda, na uklanjanju trgovinskih barijera i za olaškavanje protoka ljudi i pristupa tržištu rada.
-Srbija će biti pouzdan partner u inicijativi „Otvoreni Balkan“ Severnoj Makedoniji i Albaniji na putu daljeg zbližavanja i regionalne stabinosti i boljeg života za sve naše građane - poručio je Vučić.

Vučić je na konferenciji za medije rekao da „pred nama nije tako lak put, ali da su to fantasticne ideje i izvanredna vizija“.

-Moramo puno da radimo i ako to budemo uradili imaćemo rezultat da će -od Tirane do Beograda moći da se prođe bez i jedne granice i zaustavljanja - kazao je Vučić.
On je izrazio uvjerenje da ćemo imati autoputeve i brze pruge kako bi građani mogli brzo da putuju.

Aleksandar Vučić istakao je da je „Otvoren Balkan“ inicijativa otvorena za sve u regionu, i naglasio da ne razumije zašto joj ne priđu, posebno BiH i Crna Gora.

Vučić je istakao da će region koji obuhvata ovu inicijatu privući više od 80 odsto investicija celog Zapadnog Balkana.
-Ako ne vidite razliku ja u tome da pomognem ne mogu. I politička pitanja se lakše rešavaju kada spajate ekonomije, a ako delite i vodite kampanju, kao što se danas vodi u Prištini, ne protiv mene lično, već protiv Rame što sedi sa njima.Mislim da on radi najbolju stvar za svoju zemlju - dodao je on.
Istakao je da će budućnost pokazati ko je bio odgovora, ozbiljan i ko je radio dobro za svoju zemlju i svoje građane.
- Naši narodi, srpski, albanski, makedonski imaju ispred sebe isti put, viziju i vrijednosoti, a to su evropske vrijednosti. Idemo naprijed povezani. Balkan je dugo bio okružen zidovima, a danas smo izgradili nove mostove - poručio je Zaev.
Dodao je da je „Otvoreni Balkan“ platforma koja je potrebna regionu.

Zaev je poručio da danas počinje nova era saradnje.

-Ovo će biti prepoznata inicijativa koja će biti široko prihvaćena i u Briselu i u Vašingtonu. To može da napravi ozibljan doprinos u političkoj relaksaciji u regionu - istakao je Zaev.
Rama je zahvalio svima što su razumjeli koliko je bitno, kako je rekao,to da se nijedna zemlja ne oseća sama i ostavljena.
Pozvao je „skeptike iz BiH, sa Kosova i iz Crne Gore“ da odgovore šta je loše u tome da se priključe inicijativi i zajedno bore protiv protiv prirodnih nepogoda.

- Ako helikopteri iz svih naših zemalja zajednički dejstvuju - to je duša ove inicijative  - poručio je Rama.

Rama je rekao da je inicijativa „mini-Šengen“ potrebna regionu ukoliko želi da se privredno razvija i ide naprijed.

On je naglasio da ova inicijativa nije ekskluzivna inicijativa Albanije, Srbije i Severne Makedonije, već da je na dobrobit svih u regionu i da svako ko želi da se priključi treba to da učini.

 

.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana