Илија Обрадовић, начелник општине Доњи Лапац у Хрватској: Сада нас погађа економска олуја

Маријана Миљић Бјеловук
Илија Обрадовић, начелник општине Доњи Лапац у Хрватској: Сада нас погађа економска олуја

На нама је да се сваке године сјећамо жртава “Олује” и не допустимо да падну у заборав, али и да гледамо у правцу бољег живота и борбе за будућност, која не би ни у ком случају смјела изродити оно што нас је задесило тих крвавих деведесетих година.

Рекао је то у интервјуу за “Глас Српске” начелник општине Доњи Лапац у Хрватској Илија Обрадовић. 

- Често кажем да нама у суштини треба више истине, а мање тих обиљежавања - казао је Обрадовић уочи обиљежавања годишњице “Олује”.

ГЛАС: Да ли ће и ове године бити одржана комеморација жртвама “Олује” у Доњем Лапцу?

ОБРАДОВИЋ: И ове године одржаћемо комеморацију жртвама “Олује” из августа 1995. године и то 7. августа на Петровачкој цести јер је тамо страдало највише наших мјештана. На нама је да одамо сваке године помен жртвама и да не допустимо да оне падну у заборав. 

ГЛАС: Колики је значај што се и у Хрватској бар на овај начин сјећамо жртава “Олује”? Које поруке настојите послати у јавност?

ОБРАДОВИЋ: Ја сматрам да је најважније да се сјетимо људи и да одамо пошту. Уједно на тај начин све нас то подсјети на та тешка времена и упути нас у правцу једног бољег живота и борбе за будућност, која не би ни у ком случају смјела изродити такво нешто што нас је задесило тих несретних деведесетих година.

ГЛАС: Да ли сте имали проблема што одржавате комеморацију и помен жртвама “Олује”?

ОБРАДОВИЋ: Не, нисмо никако. Надам се да ће тако остати и даље и да ћемо се сваке године у миру сјећати страдалих од прије двије и по деценије.

ГЛАС: Како данас видите дешавања од прије 25 година у Хрватској?

ОБРАДОВИЋ: Ја често кажем да нама у суштини треба више истине, а мање тих обиљежавања и дизања помпи око свих тих догађаја. Требало би те зле језике које чујемо и зле поруке из свих тих обиљежавања, наравно да свака страна има своју истину, односно сву ту енергију требало би усмјерити у једну бољу, привредну причу. Све наше државице су овдје економски, привредно, а могу рећи и друштвено опустошене. Боље би било да сву ту енергију усмјеримо у привредни опоравак средина, поготово руралних, у којима једва да још неко живи. Сви гледају пут Њемачке, од Бањалуке па до Загреба. Порука је јасна, можемо ако желимо добро својим срединама, почети се бавити будућношћу и привредом. Мање нам треба политикантства и тешких догађаја из прошлости који нису никоме ништа добро донијели.

ГЛАС: Како коментаришете најаву одласка потпредсједника Владе Хрватске из реда српског народа Бориса Милошевића у Книн на обиљежавање “Олује”?

ОБРАДОВИЋ: Сви гледају на то из неког свог угла. Ти гестови и покушаји да се свака геста исполитизује никоме нису потребни. Чини ми се да такви гестови само погоршавају односе. Почињемо да правимо економску олују тим политикантством. Тако је од Бањалуке, преко Београда до Загреба.

Слобода

ГЛАС: Колика Срби данас имају права у Хрватској, почев од вјере, писма, до осталих права?

ОБРАДОВИЋ: Добрим дијелом стојимо добро по слободама у вишим актима и законима. Према мом мишљењу, највећи проблем у свему је до спровођења тих аката и добре воље у појединим срединама. Ја за свој крај не могу ништа ту рећи, јер ми имамо ту слободу. Код нас то не представља проблем. На крају крајева, када ми сви будемо имали егзистенцију, сви ћемо ми имати времена и за своју културу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана