Ilija Obradović, načelnik opštine Donji Lapac u Hrvatskoj: Sada nas pogađa ekonomska oluja

Marijana Miljić Bjelovuk
Ilija Obradović, načelnik opštine Donji Lapac u Hrvatskoj: Sada nas pogađa ekonomska oluja

Na nama je da se svake godine sjećamo žrtava “Oluje” i ne dopustimo da padnu u zaborav, ali i da gledamo u pravcu boljeg života i borbe za budućnost, koja ne bi ni u kom slučaju smjela izroditi ono što nas je zadesilo tih krvavih devedesetih godina.

Rekao je to u intervjuu za “Glas Srpske” načelnik opštine Donji Lapac u Hrvatskoj Ilija Obradović. 

- Često kažem da nama u suštini treba više istine, a manje tih obilježavanja - kazao je Obradović uoči obilježavanja godišnjice “Oluje”.

GLAS: Da li će i ove godine biti održana komemoracija žrtvama “Oluje” u Donjem Lapcu?

OBRADOVIĆ: I ove godine održaćemo komemoraciju žrtvama “Oluje” iz avgusta 1995. godine i to 7. avgusta na Petrovačkoj cesti jer je tamo stradalo najviše naših mještana. Na nama je da odamo svake godine pomen žrtvama i da ne dopustimo da one padnu u zaborav. 

GLAS: Koliki je značaj što se i u Hrvatskoj bar na ovaj način sjećamo žrtava “Oluje”? Koje poruke nastojite poslati u javnost?

OBRADOVIĆ: Ja smatram da je najvažnije da se sjetimo ljudi i da odamo poštu. Ujedno na taj način sve nas to podsjeti na ta teška vremena i uputi nas u pravcu jednog boljeg života i borbe za budućnost, koja ne bi ni u kom slučaju smjela izroditi takvo nešto što nas je zadesilo tih nesretnih devedesetih godina.

GLAS: Da li ste imali problema što održavate komemoraciju i pomen žrtvama “Oluje”?

OBRADOVIĆ: Ne, nismo nikako. Nadam se da će tako ostati i dalje i da ćemo se svake godine u miru sjećati stradalih od prije dvije i po decenije.

GLAS: Kako danas vidite dešavanja od prije 25 godina u Hrvatskoj?

OBRADOVIĆ: Ja često kažem da nama u suštini treba više istine, a manje tih obilježavanja i dizanja pompi oko svih tih događaja. Trebalo bi te zle jezike koje čujemo i zle poruke iz svih tih obilježavanja, naravno da svaka strana ima svoju istinu, odnosno svu tu energiju trebalo bi usmjeriti u jednu bolju, privrednu priču. Sve naše državice su ovdje ekonomski, privredno, a mogu reći i društveno opustošene. Bolje bi bilo da svu tu energiju usmjerimo u privredni oporavak sredina, pogotovo ruralnih, u kojima jedva da još neko živi. Svi gledaju put Njemačke, od Banjaluke pa do Zagreba. Poruka je jasna, možemo ako želimo dobro svojim sredinama, početi se baviti budućnošću i privredom. Manje nam treba politikantstva i teških događaja iz prošlosti koji nisu nikome ništa dobro donijeli.

GLAS: Kako komentarišete najavu odlaska potpredsjednika Vlade Hrvatske iz reda srpskog naroda Borisa Miloševića u Knin na obilježavanje “Oluje”?

OBRADOVIĆ: Svi gledaju na to iz nekog svog ugla. Ti gestovi i pokušaji da se svaka gesta ispolitizuje nikome nisu potrebni. Čini mi se da takvi gestovi samo pogoršavaju odnose. Počinjemo da pravimo ekonomsku oluju tim politikantstvom. Tako je od Banjaluke, preko Beograda do Zagreba.

Sloboda

GLAS: Kolika Srbi danas imaju prava u Hrvatskoj, počev od vjere, pisma, do ostalih prava?

OBRADOVIĆ: Dobrim dijelom stojimo dobro po slobodama u višim aktima i zakonima. Prema mom mišljenju, najveći problem u svemu je do sprovođenja tih akata i dobre volje u pojedinim sredinama. Ja za svoj kraj ne mogu ništa tu reći, jer mi imamo tu slobodu. Kod nas to ne predstavlja problem. Na kraju krajeva, kada mi svi budemo imali egzistenciju, svi ćemo mi imati vremena i za svoju kulturu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana