Хрватску напустило 189.000 људи: У неким општинама отишао сваки трећи становник

Б92
Хрватску напустило 189.000 људи: У неким општинама отишао сваки трећи становник

Загреб - Од 2013. до 2018., због миграције у иностранство, Хрватска има 2,4 одсто мање становништва.

За званични Загреб посебно је забрињавајуће што становништво не успевају задржати ни велики градови - успркос досељавању нових људи, број оних који су одселили и даље премашује досељенике.

Како наводи СЕЕбиз, за претходних пет година у Хрватску се доселило нешто мало више од 88.000 становника.

Међутим, Хрватску је истовремено напустило њих 189.000. Становништво је одлазило у оним, и онако слабије насељеним општинама. Демографи страхују да ће због "демографских пустиња" у будућности бити тешко организовати нови живот у тим срединама.

Такви примjери су општине Цивљана и Ервеника у Шибенско-книнској жупанији које су за пет година изгубиле 39,3, односно 37,8 одсто становништва, што значи да је ово подручје од 2014. напустио сваки трећи становник.

Кад је у питању статистика која говори искључиво о досељавању из односно исељавању у иностранство, она показује како је само 96 градова и општина забиљежило раст броја становника као посљедицу досељавања.

Њих 463 биљежи минус због емиграције, а у њих 42 односно 7,5 одсто, стопа емигрирања биљежи се у двоцифреним бројевима.

Статистика је још окрутнија и посебно говори у прилог централизације кад погледамо статистику која укључује унутарашњу и спољну миграцију: у том случају, двоцифрену стопу пада броја становника биљежи чак 137 градова и општина, што значи да се с мањком становника због миграције унутар Хрватске сусрела свака четврта јединица локалне самоуправе.

Успркос предрасудама како се емиграција обично догађа у мањим местима, статистика Државног завода показује и како проблем имају и велики градови - средишта жупанија.

Rецимо, гледамо ли само податак о миграцијама према или из иноземства, од 20 градова број досељеника премашио је исељенике само у њих три - Дубровнику, Пули и Сплиту. Кад се у бројку укључи и статистика о унутарњим миграцијама становника, позитивну стопу имају само Дубровник са 1,5 и Загреб са 0,3 одсто.

Посебно је проблематична, наставља, чињеница да земљу углавном напушта млађе становништво без којег нема даљњег развоја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана