Hrvatsku napustilo 189.000 ljudi: U nekim opštinama otišao svaki treći stanovnik

B92
Hrvatsku napustilo 189.000 ljudi: U nekim opštinama otišao svaki treći stanovnik

Zagreb - Od 2013. do 2018., zbog migracije u inostranstvo, Hrvatska ima 2,4 odsto manje stanovništva.

Za zvanični Zagreb posebno je zabrinjavajuće što stanovništvo ne uspevaju zadržati ni veliki gradovi - usprkos doseljavanju novih ljudi, broj onih koji su odselili i dalje premašuje doseljenike.

Kako navodi SEEbiz, za prethodnih pet godina u Hrvatsku se doselilo nešto malo više od 88.000 stanovnika.

Međutim, Hrvatsku je istovremeno napustilo njih 189.000. Stanovništvo je odlazilo u onim, i onako slabije naseljenim opštinama. Demografi strahuju da će zbog "demografskih pustinja" u budućnosti biti teško organizovati novi život u tim sredinama.

Takvi primjeri su opštine Civljana i Ervenika u Šibensko-kninskoj županiji koje su za pet godina izgubile 39,3, odnosno 37,8 odsto stanovništva, što znači da je ovo područje od 2014. napustio svaki treći stanovnik.

Kad je u pitanju statistika koja govori isključivo o doseljavanju iz odnosno iseljavanju u inostranstvo, ona pokazuje kako je samo 96 gradova i opština zabilježilo rast broja stanovnika kao posljedicu doseljavanja.

Njih 463 bilježi minus zbog emigracije, a u njih 42 odnosno 7,5 odsto, stopa emigriranja bilježi se u dvocifrenim brojevima.

Statistika je još okrutnija i posebno govori u prilog centralizacije kad pogledamo statistiku koja uključuje unutarašnju i spoljnu migraciju: u tom slučaju, dvocifrenu stopu pada broja stanovnika bilježi čak 137 gradova i opština, što znači da se s manjkom stanovnika zbog migracije unutar Hrvatske susrela svaka četvrta jedinica lokalne samouprave.

Usprkos predrasudama kako se emigracija obično događa u manjim mestima, statistika Državnog zavoda pokazuje i kako problem imaju i veliki gradovi - središta županija.

Recimo, gledamo li samo podatak o migracijama prema ili iz inozemstva, od 20 gradova broj doseljenika premašio je iseljenike samo u njih tri - Dubrovniku, Puli i Splitu. Kad se u brojku uključi i statistika o unutarnjim migracijama stanovnika, pozitivnu stopu imaju samo Dubrovnik sa 1,5 i Zagreb sa 0,3 odsto.

Posebno je problematična, nastavlja, činjenica da zemlju uglavnom napušta mlađe stanovništvo bez kojeg nema daljnjeg razvoja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana