Хрватски возови за 365 дана укупно каснили двије године

Танјуг, Агенције
Хрватски возови за 365 дана укупно каснили двије године

ЗАГРЕБ - У једној години, односно 365 дана, сви возови Хрватске жељезнице (ХЖ) каснили су укупно двије године, пише данашњи Јутарњи лист, наводећи да је „пуж буквално 10 пута бржи, јер док ХЖ електрификује 800 метара пруге, тај мекушац пређе чак 8.700 метара“.


-Када би они ријетки преостали који још на посао из Загреба према Копривници морају путовати возом писали мемоаре, било би то без сумње меду најинтригантнијим штивима објављеним у Хрватској - пише загребачки дневник.

Лист наводи да не само да се не поштује возни ред него возови чекају зими без гријања односно љети без климе, путницима нису доступна никаква аутоматизована обавјештења које су стандард на европским жељезничким станицама већ десетљећима. Додају да информацију о томе зашто воз касни није могуће добити нити од запослених у ХЖ.

Додају да је држава у жељезницу „улупала“ милијарде, да би се путници данас возовима превозили искључиво онда кад им за долазак на циљ не преостаје баш никакво друго средство“, преноси Хина.

Све се то, наводи лист, савршено назире из прашине и буке градилишта на релацији Дуго Село - Крижевци, „сада већ огледног примјера неучинковитости руководства жељезничке инфраструктуре, које ни уз помоћ новца из ЕУ фондова већ годинама, тачније од 2016, није у стању да доврши 200 милиона евра вредну инвестицију“.

Рокови довршетка продужени су већ неколико пута, а посљедњи пут, у јануару ове године, из ХЖ Инфраструктуре је најављено да ће пројекат конаћно бити довршен средином 2023. године. Нажалост, у међувремену се и то промијенило па је Инфраструктура већ сада свјесна да, упркос потписивању новог, петог додатка уговору, неће бити у стању да радове заврши прије краја сљедеће године, пише Јутарњи лист.

-С обзиром на околности на градилишту везано уз нову прерасподелу радова и вријеме потребно за ново покретање активности, јасно је већ у овом тренутку да ће физички радови трајати минимално до краја 2023 - поручују из ХЖ Инфраструктуре, која је до сада обавила 72,15 одсто планираних радова.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана