Hrvatski vozovi za 365 dana ukupno kasnili dvije godine

Tanjug, Agencije
Hrvatski vozovi za 365 dana ukupno kasnili dvije godine

ZAGREB - U jednoj godini, odnosno 365 dana, svi vozovi Hrvatske željeznice (HŽ) kasnili su ukupno dvije godine, piše današnji Jutarnji list, navodeći da je „puž bukvalno 10 puta brži, jer dok HŽ elektrifikuje 800 metara pruge, taj mekušac pređe čak 8.700 metara“.


-Kada bi oni rijetki preostali koji još na posao iz Zagreba prema Koprivnici moraju putovati vozom pisali memoare, bilo bi to bez sumnje medu najintrigantnijim štivima objavljenim u Hrvatskoj - piše zagrebački dnevnik.

List navodi da ne samo da se ne poštuje vozni red nego vozovi čekaju zimi bez grijanja odnosno ljeti bez klime, putnicima nisu dostupna nikakva automatizovana obavještenja koje su standard na evropskim željezničkim stanicama već desetljećima. Dodaju da informaciju o tome zašto voz kasni nije moguće dobiti niti od zaposlenih u HŽ.

Dodaju da je država u željeznicu „ulupala“ milijarde, da bi se putnici danas vozovima prevozili isključivo onda kad im za dolazak na cilj ne preostaje baš nikakvo drugo sredstvo“, prenosi Hina.

Sve se to, navodi list, savršeno nazire iz prašine i buke gradilišta na relaciji Dugo Selo - Križevci, „sada već oglednog primjera neučinkovitosti rukovodstva željezničke infrastrukture, koje ni uz pomoć novca iz EU fondova već godinama, tačnije od 2016, nije u stanju da dovrši 200 miliona evra vrednu investiciju“.

Rokovi dovršetka produženi su već nekoliko puta, a posljednji put, u januaru ove godine, iz HŽ Infrastrukture je najavljeno da će projekat konaćno biti dovršen sredinom 2023. godine. Nažalost, u međuvremenu se i to promijenilo pa je Infrastruktura već sada svjesna da, uprkos potpisivanju novog, petog dodatka ugovoru, neće biti u stanju da radove završi prije kraja sljedeće godine, piše Jutarnji list.

-S obzirom na okolnosti na gradilištu vezano uz novu preraspodelu radova i vrijeme potrebno za novo pokretanje aktivnosti, jasno je već u ovom trenutku da će fizički radovi trajati minimalno do kraja 2023 - poručuju iz HŽ Infrastrukture, koja je do sada obavila 72,15 odsto planiranih radova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana