Хрватски сабор укинуо закон из 1934. године, разводи и даље на судовима

Танјуг
Хрватски сабор укинуо закон из 1934. године, разводи и даље на судовима

ЗАГРЕБ - Хрватски сабор је донио нови Закон о ванпарничном поступку, којим ће престати примена закона старог готово 90 година, а разводе бракова и даље ће ријешавати судови.

У Хрватској се, наиме, још примењује Закон о судском ванпарничном поступку донесен 1934. године, за вријеме Краљевине Југославије, преноси Индеx.хр.

Према новом закону, јавни бележници убудуће ће се бавити поступањем код проглашења нестале особе умрлом и доказивања смрти, при уређењу међа и раскидању сувласничке заједнице, ако су странке поднеле споразумни предлог. Иако је првобитно било предвиђено да ријешавају и неспорне разводе бракова, то ће ипак, као и до сада, остати у надлежности судова.

"Након комуникације с јавношћу мишљења смо да институт брака или партнерске заједнице има високу друштвену вредност па би ипак било добро да остане код судова", рекао је државни секретар Министарства правосуђа Јуро Мартиновић.

Сабор је донио и закон којим се уводи обавеза коришћења Регистра запослених и Централизованог обрачуна плата (ЦОП) у државној служби и јавним службама за све кориснике државнога буџета.

Јавне службе у смислу тог закона су и школске установе чији су оснивачи држава и јединице локалне самоуправе, а којима се средства за плате обрачунавају у буџету, објаснио је ресорни министар Иван Маленица.

Он је објаснио и како је нови закон кључан за анализу система плата у јавном сектору и стратешко планирање људских потенцијала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана