Hrvatski sabor ukinuo zakon iz 1934. godine, razvodi i dalje na sudovima

Tanjug
Hrvatski sabor ukinuo zakon iz 1934. godine, razvodi i dalje na sudovima

ZAGREB - Hrvatski sabor je donio novi Zakon o vanparničnom postupku, kojim će prestati primena zakona starog gotovo 90 godina, a razvode brakova i dalje će riješavati sudovi.

U Hrvatskoj se, naime, još primenjuje Zakon o sudskom vanparničnom postupku donesen 1934. godine, za vrijeme Kraljevine Jugoslavije, prenosi Index.hr.

Prema novom zakonu, javni beležnici ubuduće će se baviti postupanjem kod proglašenja nestale osobe umrlom i dokazivanja smrti, pri uređenju međa i raskidanju suvlasničke zajednice, ako su stranke podnele sporazumni predlog. Iako je prvobitno bilo predviđeno da riješavaju i nesporne razvode brakova, to će ipak, kao i do sada, ostati u nadležnosti sudova.

"Nakon komunikacije s javnošću mišljenja smo da institut braka ili partnerske zajednice ima visoku društvenu vrednost pa bi ipak bilo dobro da ostane kod sudova", rekao je državni sekretar Ministarstva pravosuđa Juro Martinović.

Sabor je donio i zakon kojim se uvodi obaveza korišćenja Registra zaposlenih i Centralizovanog obračuna plata (COP) u državnoj službi i javnim službama za sve korisnike državnoga budžeta.

Javne službe u smislu tog zakona su i školske ustanove čiji su osnivači država i jedinice lokalne samouprave, a kojima se sredstva za plate obračunavaju u budžetu, objasnio je resorni ministar Ivan Malenica.

On je objasnio i kako je novi zakon ključan za analizu sistema plata u javnom sektoru i strateško planiranje ljudskih potencijala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana