Хрватски министар спољних послова о састанку у Охриду: Он обавезује

Танјуг
Хрватски министар спољних послова о састанку у Охриду: Он обавезује

БРИСЕЛ/ЗАГРЕБ - Шеф хрватске дипломатије Гордан Грлић Радман, који је у Бриселу учествовао на састанку Савета за спољне послове ЕУ и Европском хуманитарном форуму, коментарисао је састанак који је у недељу одржан у Охриду на тему нормализације односа Београда и Приштине.

Хина преноси да је Грлић Радман рекао да "какав год" договор да су постигли предсједник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, он "обавезује, са или без потписа".

"Он је представљен као договор двеју страна. Ја сам издвојио избјегавање било каквих могућности да се тај договор не поштује.

Нужна је имплементација договора, али нужно је и избјегавати непоштовање касније, када говоримо о чланству у ЕУ и перспективи у ЕУ, да ЕУ задржи све оне критеријуме и стандарде које су морале испунити све чланице", рекао је синоћ Грлић Радман новинарима у Бриселу.

Он није желио да одговори на питање да ли је ЕУ попустљива према Србији.

"Не могу о томе да говорим, али сам казао да, без обзира на договоре, они не би требало да буду награда некоме, већ договор реалне ситуације".

И компромис је увијек дио договора две стране које су можда имале супротна гледања на неке ствари.

"Али, понављам, сви они који желе да уђу у ЕУ, као што је и Хрватска, морају да поштују европске вредности, критеријуме и стандарде који су задати на том путу", рекао је Грлић Радман.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана