Hrvatski ministar spoljnih poslova o sastanku u Ohridu: On obavezuje

Tanjug
Hrvatski ministar spoljnih poslova o sastanku u Ohridu: On obavezuje

BRISEL/ZAGREB - Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman, koji je u Briselu učestvovao na sastanku Saveta za spoljne poslove EU i Evropskom humanitarnom forumu, komentarisao je sastanak koji je u nedelju održan u Ohridu na temu normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Hina prenosi da je Grlić Radman rekao da "kakav god" dogovor da su postigli predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, on "obavezuje, sa ili bez potpisa".

"On je predstavljen kao dogovor dveju strana. Ja sam izdvojio izbjegavanje bilo kakvih mogućnosti da se taj dogovor ne poštuje.

Nužna je implementacija dogovora, ali nužno je i izbjegavati nepoštovanje kasnije, kada govorimo o članstvu u EU i perspektivi u EU, da EU zadrži sve one kriterijume i standarde koje su morale ispuniti sve članice", rekao je sinoć Grlić Radman novinarima u Briselu.

On nije želio da odgovori na pitanje da li je EU popustljiva prema Srbiji.

"Ne mogu o tome da govorim, ali sam kazao da, bez obzira na dogovore, oni ne bi trebalo da budu nagrada nekome, već dogovor realne situacije".

I kompromis je uvijek dio dogovora dve strane koje su možda imale suprotna gledanja na neke stvari.

"Ali, ponavljam, svi oni koji žele da uđu u EU, kao što je i Hrvatska, moraju da poštuju evropske vrednosti, kriterijume i standarde koji su zadati na tom putu", rekao je Grlić Radman.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana