Хрватски медији:Без сагласности СПЦ нема канонизације Степинца

Срна
Хрватски медији:Без сагласности СПЦ нема канонизације Степинца

ЗАГРЕБ - Хрватски портали оцјењују да Алојзије Степинац неће постати светац све док се са тим не сагласи Српска православна црква (СПЦ), а као доказ наводе интервју који је "Гласу концила" дао државни секретар Ватикана кардинал Пјетро Паролин.

Паролин наводи да је папа Фрањо у рјешавању спора у вези са Степинцем "изабрао методологију настојања да се приближе ставови, када је ријеч о питању које раздваја".

- Познато је папино гледиште да је дијалог једини инструмент који омогућава да се превладају разлике, те да се помире различити погледи. Једна фаза тога дијалога је остварена и није постигла неки посебан резултат јер се ставови нису приближили - објашњава он.

Паролин напомиње да је то "пут којим треба ићи са обновљеном вољом".

Ватикански секретар истиче да је у историји цркве познато да канонизација долази "у тренутку који је најбољи не само за партикуларну, већ и за општу цркву".

- Не чини ми се да има новина у односу на оно што је већ речено у вези са канонизацијом кардинала Степинца, у смислу у којем смо то ми објаснили бискупима и у којем су то бискупи објаснили народу - појашњава Паролин.

Он поручује да папа "жели да канонизација кардинала Степинца буде тренутак заједништва за цијелу цркву, а не разлог сукоба или супротстављања".

- То захтијева стрпљење и од цркве у Хрватској, која, наравно, с великом зебњом и с великом жељом ишчекује ту канонизацију. Тај гест који се посебно тиче једне цркве ваља проматрати у контексту цијеле цркве, а папа треба управо да води рачуна о тој општој визији - закључио је државни секретар Ватикана кардинал Пјетро Паролин.

Портал "Директно" оцјењује да је на тај начин јасно поручено да Степинац неће бити светац све док то не прихвати и СПЦ.

Став СПЦ је да Степинац не треба да буде канонизован због свог (не) дјеловања током геноцида над српским православним народом у Независној Држави Хрватској и његове улоге у прекрштавању, односно насилном покатоличавању становништва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана