Hrvatski mediji:Bez saglasnosti SPC nema kanonizacije Stepinca

Srna
Hrvatski mediji:Bez saglasnosti SPC nema kanonizacije Stepinca

ZAGREB - Hrvatski portali ocjenjuju da Alojzije Stepinac neće postati svetac sve dok se sa tim ne saglasi Srpska pravoslavna crkva (SPC), a kao dokaz navode intervju koji je "Glasu koncila" dao državni sekretar Vatikana kardinal Pjetro Parolin.

Parolin navodi da je papa Franjo u rješavanju spora u vezi sa Stepincem "izabrao metodologiju nastojanja da se približe stavovi, kada je riječ o pitanju koje razdvaja".

- Poznato je papino gledište da je dijalog jedini instrument koji omogućava da se prevladaju razlike, te da se pomire različiti pogledi. Jedna faza toga dijaloga je ostvarena i nije postigla neki poseban rezultat jer se stavovi nisu približili - objašnjava on.

Parolin napominje da je to "put kojim treba ići sa obnovljenom voljom".

Vatikanski sekretar ističe da je u istoriji crkve poznato da kanonizacija dolazi "u trenutku koji je najbolji ne samo za partikularnu, već i za opštu crkvu".

- Ne čini mi se da ima novina u odnosu na ono što je već rečeno u vezi sa kanonizacijom kardinala Stepinca, u smislu u kojem smo to mi objasnili biskupima i u kojem su to biskupi objasnili narodu - pojašnjava Parolin.

On poručuje da papa "želi da kanonizacija kardinala Stepinca bude trenutak zajedništva za cijelu crkvu, a ne razlog sukoba ili suprotstavljanja".

- To zahtijeva strpljenje i od crkve u Hrvatskoj, koja, naravno, s velikom zebnjom i s velikom željom iščekuje tu kanonizaciju. Taj gest koji se posebno tiče jedne crkve valja promatrati u kontekstu cijele crkve, a papa treba upravo da vodi računa o toj opštoj viziji - zaključio je državni sekretar Vatikana kardinal Pjetro Parolin.

Portal "Direktno" ocjenjuje da je na taj način jasno poručeno da Stepinac neće biti svetac sve dok to ne prihvati i SPC.

Stav SPC je da Stepinac ne treba da bude kanonizovan zbog svog (ne) djelovanja tokom genocida nad srpskim pravoslavnim narodom u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i njegove uloge u prekrštavanju, odnosno nasilnom pokatoličavanju stanovništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana